Presentatoren

Rik van de Westelaken

Rik van de Westelaken deed zijn eerste journalistieke ervaring op tijdens zijn middelbare schooltijd bij de regionale omroep van Uden, waar hij een wekelijks jongerenprogramma maakte. Vervolgens werkte hij tijdens zijn studententijd bij de Leidse lokale omroep Radio Rijnland als (eind)redacteur en presentator. In 1996, tijdens zijn studie communicatiewetenschap in Amsterdam, kwam hij terecht bij AT5, de lokale omroep van Amsterdam. Daar was hij verslaggever, presentator en eindredacteur van het nieuws.

In 1999 maakte Van de Westelaken de overstap naar de NOS. Eerst als redacteur, daarna al snel als verslaggever en presentator van het NOS Journaal. Hij deed verslag van het nieuws, maar ook van grote evenementen als de Paralympische Spelen in China en het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Maxima. Verder presenteerde hij verschillende jaaroverzichten. Tijdens zijn werk voor de NOS volgde hij trainingen bij het Reuters Instituut in Londen en liep hij stage bij CNN. Sinds 2008 is hij ook regelmatig presentator van het NOS Radio 1 Journaal en vaste invaller van het NOS Journaal van 20.00 uur.

De afgelopen jaren heeft Van de Westelaken ook meegewerkt aan de programma’s 3 op reis en Nieuwsllink. Ook geeft hij gastcolleges, onder andere op de school voor Journalistiek in Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.

Mijn rol als presentator?

‘Als presentator wil ik complexe gebeurtenissen in het nieuws begrijpelijk en inzichtelijk maken. Dus is het mijn taak om alle informatie tot een kernachtige, duidelijk boodschap te bundelen en de kijker door het nieuws van de dag te loodsen. Telkens weer een uitdaging. ’

Mijn hoogtepunt?

‘ Het presenteren van het nieuws vind ik geweldig tijdens extra uitzendingen bij grote nieuwsgebeurtenissen, als er een beroep wordt gedaan op improvisatievermogen en kennis van zaken. Zoals tijdens de aanslagen op de metro van Londen, de tsunami in Japan en het uitlekken van de miljoenennota. Gelukkig gaat het NOS Journaal steeds vaker en steeds sneller op zender, dus dat maakt mijn werk leuker. ’