Presentatoren

Jack van Gelder

Jack van Gelder kwam in 1972 eerst in dienst van de TROS. Vanaf 1976 was hij tevens werkzaam voor de NOS als sportverslaggever, voor het eerst bij de Olympische Spelen van Montréal (1976). Bij de TROS presenteerde Van Gelder een aantal jaren het programma Te land, ter zee en in de lucht. Daarna was hij nog enige tijd voice-over van dit programma. Verder presenteerde hij amusementsprogramma's als Spel zonder grenzen, Dat zeg ik niet en Wanted . In 1995 tekende hij een langjarig contract met de NOS en de TROS en sinds 2001 is hij bij beide omroepen in vaste dienst. Bij de TROS presenteerde Van Gelder in 2004 het programma Sport in Beeld en in de aanloop van het EK 2008 presenteerde hij de voetbalquiz Play like a champion. Bij de NOS presenteerde hij in 2004, 2006, 2008 en 2010  tijdens twee EK's en twee WK’s het programma NOS Studio Sportzomer. Sinds 2003 is hij exclusief verbonden aan de NOS.

Jack van Gelder presenteert op zondagavond NOS Studio Voetbal, waarin iedere week gasten uit de voetbalwereld het voetbalnieuws doornemen. Ook presenteert hij NOS-uitzendingen rond de Champions League-wedstrijden en voor NOS Langs de Lijn verzorgt hij het radiocommentaar bij wedstrijden van het Nederlands elftal en is hij de vaste presentator van het programma op donderdagavond (22.00-23.00 uur).

Na het WK voetbal van 2010 verscheen een gedichtenboekje met de titel Hij zit erin. Hierin is het commentaar van Jack van Gelder en collega Bas Ticheler bij de WK-doelpunten van het Nederlands elftal gaven letterlijk overgenomen. Die commentaren - in het heetst van de strijd de ether in geslingerd - blijken op papier pure poëzie.

Mijn rol als presentator?

‘Iemand moet het doen. ’

Mijn hoogtepunt?

‘De Olympische Spelen vind ik nog altijd een fantastisch sportevenement. En het Europees kampioenschap 1988 was vanwege de titel van Oranje natuurlijk geweldig om van zó dichtbij mee te maken. Persoonlijk was het ontsteken van de Olympische vlam door Muhammad Ali in Atlanta in 1996 een hoogtepunt, want Ali is van jongsaf één van mijn sporthelden. De organisatie had goed geheim gehouden wie het vuur zou aansteken. Tot ieders verrassing was het Ali, die duidelijk gehinderd door zijn ziekte, maar trots op zijn uitverkiezing spelen opende. Indrukwekkend en ontroerend tegelijk. ’