Veelgestelde vragen

Elke dag krijgen wij een groot aantal vragen binnen. Die gaan over van alles: over de inhoud, ons taalgebruik, de techniek... noem maar op. Hieronder staat een selectie van de meest gestelde vragen en onze antwoorden daarop. Staat uw vraag er niet tussen? Stel hem dan hier.

Nieuwe NOS.nl

Op de Nieuws- en Sportoverzichtpagina’s vindt u aan de linkerkant een link naar de Videopagina. Hier kunt u de meest recente video’s van elke categorie terugkijken. In de toekomst wordt het ook mogelijk gemaakt om eenvoudig video’s uit het archief terug te kijken.

De mogelijkheid om te zoeken naar artikelen van gisteren en eerder is op de nieuwe site nog niet gereed. We werken daaraan en hopen dat binnenkort toe te voegen.

De NOS.nl site is responsive, dus al het nieuws en alle functionaliteiten zijn op de gewone (desktop) site en op de mobiele site terug te vinden.

Het is een tekst-gebaseerde pagina geworden, zodat deze zich goed aanpast aan de grootte van het scherm. Het gevolg hiervan is dat de verhouding tussen hoogte en breedte iets anders is dan u gewend was.

De huidige NOS site en techniek stamt uit 2009. In de afgelopen jaren hebben we de NOS apps ontwikkeld, aparte sites gemaakt voor grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen en WK Voetbal en hebben we onderdelen als bijvoorbeeld een liveblog geïntroduceerd. Allemaal activiteiten die wij in 2009 niet hadden, het was dan ook hoog tijd voor een vernieuwing van de techniek achter de site (en inmiddels ook apps). Bij de NOS Olympische Spelen en WK site hebben wij —met succes— gekozen voor een andere vormgeving. Deze trekken wij nu door naar een nieuwe NOS.nl.

Heb je een opmerking over de werking of vormgeving van de site, gebruik dan de speciale feedbackknop op de nieuwe site: klik op de knop ‘Feedback’, volg de stappen en leg uit wat je melding is. Je kunt dit verduidelijken door alleen dat deel van de pagina te selecteren waarover je melding gaat

Heb je een andere (meer inhoudelijke) vraag, kijk dan bij de overige vragen en antwoorden in deze categorie. Staat jouw vraag daar niet bij: dan kun je jouw vraag stellen via het vragenformulier opover.nos.nl of via twitter: @NOSCommunicatie.

Teletekst heeft op de nieuwe site een knop gekregen, rechtsboven in de hoofdnavigatie (de balk bovenaan de pagina). 

We laten het beeld spreken, je ziet direct wat het belangrijkste nieuws is. De nieuwe NOS.nl gidst je door het actuele en interessante nieuwsaanbod, zodat je altijd op de hoogte blijft. De navigatie is versimpeld in Nieuws, Sport en Uitzendingen. Hieronder is al het nieuws te vinden. Onze artikelen zijn helemaal vernieuwd. We gebruiken niet alleen tekst, maar ook foto's, video's, audio, kaarten en visualisaties om een verhaal te vertellen. En we zorgen dat je er bij bent, met zoveel mogelijk live. 
De nieuwe site is responsive, dat betekent dat deze zich automatisch aanpast aan de grootte van je scherm. Er is een groeiend aantal type schermen (smartphone, tablet, pc) en hiermee zorgen we dat de site er op al deze varianten zo goed mogelijk uitziet.
De apps en de nieuwe site kunnen prima naast elkaar bestaan. Onderzoek wijst uit dat mensen voor hun dagelijkse nieuws het liefst een app gebruiken maar als  je geen app kunt of wilt installeren, dan kun je gebruik maken van de site. We  zien dat steeds meer mensen onze site bezoeken vanuit een link op een social media platform. Deze mensen hebben nog niet altijd de NOS app gedownload, de responsive NOS.nl site geeft hen een geoptimaliseerde pagina voor mobiel gebruik.
Omdat de oude mobiele site technisch niet meer voldeed wilden we deze zo snel mogelijk aanpassen. De mobiele site is een voorloper van de nieuwe NOS.nl site.

Algemeen

Op alle mobiele toestellen met een internetbrowser en internettoegang kunt u onze mobiele site bekijken. Bepaalde content (livestreams, video's, uitzendingen) is in verband met rechten alleen vanaf een Nederlands ip-adres te zien.

Lees hier hoe je jouw tip naar onze redactie kunt sturen.

Nieuwswaardige foto’s en/of video’s kun je hier naar de redactie van NOS Nieuws sturen.

Nee, dat kan helaas niet. De NOS geeft geen rondleidingen in de studio's en we organiseren geen bezoeken aan onze redactie of presentaties. Dit doen we niet omdat de NOS een journalistiek bedrijf is waar journalisten van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, vaak onder druk, aan het werk zijn. Bezoeken en rondleidingen zijn voor veel mensen op de werkvloer een storende factor.

Technisch gezien is de NOS-app voor beide apparaten gelijk. Daarom staat in de Apple App Store maar een NOS- app die zich aanpast aan het apparaat waarop hij is geïnstalleerd.
Op alle mobiele toestellen met een internetbrowser en internettoegang kunt u onze mobiele site bekijken. Bepaalde content (livestreams, video's, uitzendingen) is in verband met rechten alleen vanaf een Nederlands ip-adres te zien.

Taal- en tikfouten kun je aan ons doorgeven door een e-mail te sturen naar tikfout@nos.nl.

Persberichten kun je hier naar de redactie van NOS Nieuws of NOS Sport sturen.

Zorg dat u de laatste versie van de NOS Journaal-app voor IOS hebt geïnstalleerd. Ga met u iPhone, iPad of iPod naar http://nos.nl/japp of zoek in iTunes naar ‘NOS Journaal’ om de app te downloaden. Let wel op dat u de Journaal-app van de NOS downloadt.

Kijk hier voor meer informatie over de werking van de apphttp://weblogs.nos.nl/mobiel/nos-journaal-app/   

Beeldmateriaal uit NOS uitzendingen kun je terugkijken via het video- en audioarchief op NOS.nl.

Voor een bestand dat je op je computer kunt opslaan of op een dvd kunt zetten verwijzen wij je naar het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Daar wordt al het uitgezonden video- en audiomateriaal gearchiveerd. Je kunt je verzoek mailen naar klantenservice@beeldengeluid.nl.

Nee. De NOS Feeds applicatie op Facebook gebruikt geen persoonlijke informatie en slaat deze ook niet op. Tevens heeft de NOS geen toestemming om berichten te plaatsen op je tijdlijn in Facebook. Wanneer je de applicatie bezoekt, zal deze alleen een snelle check doen om na te gaan welke categorieën je al volgt. Deze informatie wordt echter niet opgeslagen en zal slechts gebruikt worden om je het juiste nieuws te tonen. 
De software werd niet meer doorontwikkeld en ondersteund. Dit geldt overigens ook voor andere Teletekst-initiatieven, zoals bijvoorbeeld de Teletekst iGoogle variant.

De ‘pauzemuziek’ wordt aangeleverd door een productiebedrijf aan de zender NPO 1. Noch de titels, noch de uitvoerenden zijn bij de eindregie bekend.

Nieuws

Het snelle, directe nieuws, het zogenaamde 'eerstelijns nieuws', vind je op NOS.nl, radio en NOS Teletekst.
In het NOS Journaal op de televisie komen nieuwsonderwerpen aan bod die zich lenen voor meer verdieping en achtergrond, het zogenaamde 'tweedelijns nieuws'. De keuze wordt bepaald door de redactie, die daarvoor een journalistieke afweging maakt. Doordat de ruimte in een televisie- of radio-bulletin beperkt is, kan het voorkomen dat een nieuwsonderwerp op dat moment niet aan bod komt.

Nederland 1 is één van de drie televisiezenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Op Nederland 1 worden programma's uitgezonden voor een breed publiek, zoals shows, spelletjes, series, drama, comedy, sport en grote
(sport-)evenementen. Maar Nederland 1 is ook dé calamiteitenzender van de publieke omroep. Wanneer er sprake is van 'breaking news' en er behoefte is aan een extra NOS Journaal dan zal dit worden uitgezonden op Nederland 1. Dit gaat echter altijd in overleg met de programmacoördinator en de betrokken omroep.

Sport

NOS Studio Sport is een rubriek waarin het laatste nieuws op het gebied van sport wordt gebracht. De redactie vindt dat hierbij ook de uitslagen van wedstrijden horen, zodra die bekend worden of zijn.

Live streams

Vanwege diverse rechten kunnen/mogen wij sommige video's alleen in Nederland aanbieden. Uw locatie wordt gecontroleerd aan de hand van uw IP-adres. Er zijn situaties waar IP-adressen worden uitgegeven die zich volgens de IP-registratie niet in Nederland bevinden. U bent dan fysiek in Nederland, maar met een buitenlands adres.

U kunt uw IP-adres opvragen met behulp van een website, zoalshttp://www.whatsmyip.org/. Daarnaast kunt u ook de locatie opvragen van uw adres, bijvoorbeeld met http://www.maxmind.com/en/locate_my_ip. MaxMind is dezelfde service waar de NPO gebruik van maakt om uw locatie te achterhalen. Deze dienst wordt één keer per week geüpdatet, waardoor het mogelijk is dat een IP-wijziging (vanuit uw internetprovider) niet direct wordt herkend bij MaxMind.

Voor alle livestreams die op NOS.nl te zien zijn, onder andere livestreams van Journaal 24, Politiek 24, Studio Sport Eredivisie, Studio Voetbal en de UEFA Champions League, maken we gebruik van een andere techniek die een aantal voordelen biedt. Deze techniek hanteren we sinds de Sportzomer van 2012. Hierbij past de kwaliteit van de stream zich automatisch aan, aan de hand van de beschikbare bandbreedte. Elke stream is daardoor ook direct geschikt voor tablets en mobiele telefoons.

De Cruijffiaanse wijsheid dat elk voordeel zo zijn nadeel heeft (en vice versa), blijkt ook in de situatie van toepassing. Er komen af en toe klachten binnen dat sommige mensen problemen ondervinden met het bekijken van de streams. Zij zien bijvoorbeeld deze melding:

Om een beter beeld te krijgen van deze problemen, vragen we u om, mocht u problemen hebben met het bekijken van de stream, dat hier te vermelden. Vermeld in de reactie hoe u de stream probeert te bekijken (computer/tablet/mobiel + besturingssysteem) en welke internetprovider u heeft. Hopelijk kunnen we dan zo snel mogelijk het probleem verhelpen.

Sommige live streams mogen niet buiten Nederland worden bekeken. Dit heeft te maken met de uitzendrechten die rusten op het beeldmateriaal. De blokkering werkt met een zogenoemd 'geoblock'. De server ziet dan aan het IP-adres van een computer vanuit welk land de gebruiker surft. Is dit IP-adres niet Nederlands, dan wordt de stream met geoblock niet geladen.

Ja, via de mobiele site, m.nos.nl kunt u livestreams van Politiek 24 en Journaal 24 bekijken. Livestreams van sportevenementen niet. Dit heeft te maken met de rechten voor verspreiding van livestreams.
Je kunt op ieder moment je voorkeuren voor de NOS Feeds applicatie wijzigen. Je herkent een nieuwscategorie die je volgt aan het grijze blokje met daarin een vinkje en de tekst ‘Vind ik leuk’. Wanneer je met je muis op het vinkje gaat staan, zie je dit veranderen in een kruisje. Door op het kruisje te klikken, meld je jezelf af voor het ontvangen van nieuws uit deze categorie in je Facebook nieuwsoverzicht.

Stage lopen & werken bij de NOS

Ja dat kan. Je vindt onze stagevacatures en die van alle andere omroepen op de website van Mediastages, het stagebureau voor de media. Ga naar www.mediastages.nl en klik in het navigatiemenu op ‘stage zoeken’ voor het vacatureoverzicht. Als je bij 'bedrijf' de NOS selecteert krijg je een overzicht van de stages die op dit moment beschikbaar zijn bij de NOS. Lees hier meer over stage lopen bij de NOS.

 

Ga naar onze vacaturepagina voor een overzicht van onze actuele vacatures.