NOS programma-informatie

Herdenking ontruiming Kamp Vught


5 september

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat Zuid-Nederland door de Geallieerden werd bevrijd. Hiermee kwam ook een einde aan het bestaan van Konzentrationslager Herzogenbusch, beter bekend als Kamp Vught. De NOS staat vrijdag 5 september, de dag dat de ontruiming van het kamp wordt herdacht, met twee extra uitzendingen stil bij de herdenking. Aan het begin van de middag (13.20-14.45 uur) is op Nederland 1 eerst een rechtstreeks verslag te zien van de ceremonie bij het monument op de fusilladeplaats. ’s Avonds (19.30-19.55 uur) volgt nog een uitgebreide terugblik op de middaguitzending.

Lees meer

Jeroen Pauw in Bangladesh


5 september

Op woensdag 24 april 2013 stortte in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh een gebouw van acht verdiepingen in, waarin vijf kledingfabrieken waren gevestigd. Bij deze ramp kwamen 1127 mensen om het leven, 2000 raakten gewond. De constructie  van het gebouw, Rana Plaza, bleek berekend op vier verdiepingen, de kledingfabrieken waren er de laatste jaren illegaal bovenop gebouwd. In de fabrieken werd voornamelijk goedkope kleding gemaakt voor de westerse markt. Jeroen Pauw gaat terug naar de rampplek. En hij verdiept zich in lot van de miljoenen - vooral vrouwelijke - arbeiders.  

Lees meer

Reportage over trainingskamp Sven Kramer


7 september

Omdat Oranje dinsdag 9 september, in en tegen Tsjechië, de eerste wedstrijd speelt in de aanloop naar het EK 2016, is er dit weekend geen eredivisievoetbal* en staan in deze uitzending van NOS Studio Sport andere sporten centraal. Zo is er een reportage over het trainingskamp (in de Italiaanse plaats Cecina) van de nieuwe schaatsploeg van Sven Kramer: BrandLoyalty. De reportage is gemaakt door verslaggever Jeroen Stekelenburg.

Lees meer

NOS-tweeluik over Operatie Market Garden


20 t/m 21 september

Volgende maand is het zeventig jaar geleden dat Operation Market Garden begon, de grootste operatie van de geallieerden op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog en de grootste luchtlandingsoperatie tot dan toe. De opmars van de geallieerden liep echter mis bij de brug over de Rijn bij Arnhem, de beroemde ‘brug te ver’. De NOS doet rechtstreeks verslag van de herdenkingen van Operatie Market Garden in het weekend van 20 en 21 september. Koning Willem-Alexander is zaterdag bij de herdenking in Driel. Zondag wordt in Nijmegen de geallieerde oversteek over de Waal herdacht. De presentatie van de programma’s is in handen van Rob Trip.

Lees meer

Augustus topsportmaand bij NOS Sport


12 augustus t/m 7 september

Wie denkt dat met het WK voetbal en de Tour de France de sportzomer van dit jaar erop zit, heeft ongelijk. In augustus kan de sportliefhebber zijn hart nog volop ophalen. Er zijn deze maand een aantal geweldige EK's en WK's te volgen bij de NOS. Letterlijk van A tot Z, van WK atletiek tot WK zwemmen! Op het programma staan achtereenvolgens extra uitzendingen van de Europese kampioenschappen atletiek en zwemmen, de Vuelta (wielrennen), de wereldkampioenschappen judo en roeien, plus de Wereldruiterspelen.

Lees meer