NOS programma-informatie

NOS toont tweedimensionale koning


25 april, Nederland 2

Eén dag voor de eerste Koningsdag schetst de NOS in de ‘Tweedimensionale koning’ het tot stand komen van de staatsieportretten van koning Willem-Alexander. Twaalf kunstenaars proberen de prestigieuze opdracht in de wacht te slepen om een officieel portret van het nieuwe staatshoofd te maken. Fotografen, schilders en tekenaars - allemaal kijken ze anders en zien ze een andere koning. Willem-Alexander poseert uiteindelijk alleen voor de winnaars: Rineke Dijkstra, Femmy Otten en Iris van Dongen

Lees meer

Willem III, koning tegen wil en dank


18 april, Nederland 1

In de vierde aflevering van de NOS-serie Het Koninkrijk staat Willem III centraal. Een koning tegen wil en dank, zonder feitelijke macht. En aan het eind van zijn regeerperiode staat de monarchie ook nog eens op het spel. Er is geen erfopvolger en de populariteit van het koningshuis is op een dieptepunt beland. Het scheelde maar een haartje voor de monarchie. Waldemar Torenstra probeert op zijn eigen manier de weerbarstige koning beter te begrijpen. Eelco Bosch van Rosenthal kijkt naar het verzet tegen Oranje. En: wie schreef het pamflet 'Koning Gorilla'?

Lees meer

NOS Fietsfeest in Valkenburg


19 april, Nederland 1

Een dag voor de Amstel Gold Race, de enige Nederlandse wielerklassieker, rijden elk jaar zo’n 15.000 toerfietsers de route door Zuid-Limburg. De NOS doet dit jaar verslag van dit wielerfeest.

Lees meer

Robben Sportgast NOS Langs de Lijn


19 april, Radio 1

In de serie Sportgasten zet NOS Langs de Lijn zaterdag 19 april de schijnwerper op Arjen Robben. Presentator Robbert Meeder reisde af naar München voor een openhartig gesprek met de vleugelspits. Robben blikt terug op momenten uit zijn voetbalcarrière die hem zijn bijgebleven. Zo staat de gemiste kans uit de laatste WK-finale hem nog helder voor de geest, net als de winnende goal uit de Champions League-finale tegen Dortmund.

Lees meer

Amstel Gold Race bij de NOS


20 april, Nederland 1

Rechtstreeks verslag van de 49ste Amstel Gold Race, met start in Maastricht en finish in Valkenburg. Wie wordt de opvolger van Roman Kreuziger? Mart Smeets en Maarten Ducrot volgen de koers op televisie, voor NOS Langs de Lijn zijn Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman in Limburg. Op de radio wordt ook aandacht besteed aan de finale van het toernooi om de KNVB-beker, tussen PEC Zwolle en Ajax. Het commentaar is van Bas Ticheler en Frank Wielaard. Ragnar Niemeijer verzorgt de interviews rond de finale.  

Lees meer

Finale Euro Hockey League


21 april, Nederland 1

Oranje Zwart in Eindhoven is van woensdag tot en met maandag gastheer van de ‘Champions League’ voor de beste 16 hockeyploegen van Europa (waaronder Oranje Zwart, Rotterdam en Kampong). NOS Studio Sport brengt een live wedstrijdverslag van de finale. 

Lees meer

Opening Koningsspelen live bij NOS Jeugdjournaal


25 april, Nederland 3

Het NOS Jeugdjournaal doet op vrijdag 25 april 2014 in samenwerking met het Schooltv-weekjournaal (NTR) live verslag van de opening van de Koningsspelen. Na het grote succes van vorig jaar wordt deze sportdag voor basisscholieren voor de tweede keer georganiseerd. In een speciale uitzending - van 08.45 tot 09.35 uur bij Zapp op 3 - is verslaggever Nick Renooij aanwezig bij de aankomst van Koning Willem-Alexander bij drie basisscholen in Ens en de officiële start van de Koningsspelen. Daar zal Milouska Meulens ook spreken met Koning Willem-Alexander. Tussendoor wordt ook naar andere locaties in het land geschakeld. De centrale presentatie is in handen van Joris Marseille.

Lees meer

Eerste Koningsdag live bij NOS


26 april, Nederland 1

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun familie vieren op zaterdag 26 april de eerste Koningsdag in de provincie Noord-Holland. De koninklijke familie begint in Graft-De Rijp, aansluitend worden zij ontvangen in Amstelveen. Terwijl het koninklijk gezelschap van Graft-De Rijp naar Amstelveen reist, bespreekt presentator Astrid Kersseboom met koningshuisdeskundigen de resultaten van de eerste NOS Koningsdagenquête. Kersseboom kijkt  bovendien met Kysia Hekster (NOS), Marc van der Linden (Royalty) en Remco Meijer (Volkskrant) terug op een jaar koningschap van Willem-Alexander. Ook de rol van Máxima komt aan de orde.

Lees meer

Europadebat Nieuwsuur


1 mei, Nederland 2

Europa: belangrijk of bedreigend?
In Nieuwsuur de start van de Europese verkiezingscampagne, met een debat tussen de Europese lijsttrekkers. Live vanuit Maastricht.

Op donderdag 22 mei 2014 gaat Nederland nogmaals naar de stembus: voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement. 26 Europarlementariërs zullen de Nederlandse burgers in het Europees Parlement gaan vertegenwoordigen.

Lees meer

Herdenken bij de NOS


4 mei, Nederland 2

Op zondag 4 mei staat de NOS uitgebreid stil bij Dodenherdenking met een rechtstreeks verslag van de Nationale Herdenking in de Nieuwe Kerk en op de Dam in Amsterdam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen een krans leggen bij het monument op de Dam. Bijzondere onderdelen van de 4 mei-programmering zijn dit jaar de korte documentaire 'De kinderopera van Theresienstadt' en de film 'In de Rij voor Anne Frank'. Beide programma’s zijn aansluitend aan de rechtstreekse uitzending van de Nationale Herdenking te zien.

Lees meer

‘Eeuwige’ rij verfilmd: In de Rij voor Anne Frank


4 mei, Nederland 2

In de Rij voor Anne Frank is een documentaire over de ‘eeuwige’ rij voor het Anne Frank Huis. Vier seizoenen lang is de rij gevolgd. Zon, regen, storm of ijzige kou; de wereld staat altijdin de rij voor Anne Frank. Via persoonlijke verhalen van negen mensen uit de hele wereld en aan de hand van tweeëntwintig meisjes die in hun eigen taal indringende passages voorlezen uit Annes dagboek, wordt op bijzondere wijze het verhaal van Anne Frank opnieuw verteld en in beeld gebracht. In de Rij voor Anne Frank is zondagavond 4 mei  vanaf 21.00 uur te zien op Nederland 2.

‘Eeuwige’ rij verfilmd: In de Rij voor Anne Frank
Lees meer

Vrijheid vieren bij NOS


5 mei

Maandag 5 mei staat de viering van de bevrijding centraal tijdens NOS Bevrijdingsdag 2014 (20.30 uur, Nederland 1) met onder meer een rechtstreekse uitzending van het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Later op de avond volgt op Nederland 3 het programma NOS Artiesten voor de Vrijheid 2014 (23.10 uur, Nederland 3). Hierin is een hoofdrol weggelegd voor de Ambassadeurs van de Vrijheid, Douwe Bob, Gers Pardoel en Kensington, die met een helikopter de veertien verschillende Bevrijdingsfestivals langsgaan.

Lees meer

NOS-serie Het Koninkrijk: Een grote geschiedenis in vijf kleine verhalen


28 maart t/m 25 april, Nederland 2

De NOS-serie Het Koninkrijk vertelt een serie kleine verhalen uit de grote geschiedenis van 200 jaar koninkrijk. Aan de hand van vertellers Waldemar Torenstra, zelf een nazaat van Willem van Oranje, en oud-Amerikacorrespondent Eelco Bosch van Rosenthal wordt een beeld geschetst van de geschiedenis van Koninkrijk der Nederlanden. Het duo duikt op serieuze én ludieke wijze in het levensverhaal van de koningen Willem I, Willem II en Willem III en van koningin Wilhelmina. Stuk voor stuk markante karakters met een dito levenswandel. Singer-songwriter Tim Knol componeerde de muziek voor de serie. Het Koninkrijk is vanaf vrijdag 28 maart wekelijks rond de klok van 21.00 uur te zien op Nederland 2.

NOS-serie Het Koninkrijk: Een grote geschiedenis in vijf kleine verhalen
Lees meer

Road to the 2014 FIFA World Cup


29 maart t/m 9 juni, Nederland 1

De zestiendelige serie 'Road to the 2014 FIFA World Cup' is vanaf zaterdag 29 maart wekelijks tot aan het wereldkampioenschap in Brazilië te zien bij NOS Studio Sport. In iedere aflevering staan in ieder geval twee deelnemende landen centraal. Ook worden het gastland en de speelsteden geportretteerd. De laatste aflevering is op 9 juni, vier dagen voor de openingswedstrijd tussen gastland Brazilië en Kroatië op donderdag 12 juni in Sao Paulo.

Road to the 2014 FIFA World Cup
Lees meer