Hoe komt Nederland uit de voetbalcrisis?

Hoe komt Nederland uit de voetbalcrisis?

Voor de tweede keer op rij ontbreekt Oranje op een eindtoernooi. Hoe is het Nederlands voetbal afgezakt naar de staat van nu? En wat moet er gebeuren om het tij te keren? In de aanloop naar het WK 2018 duikt de NOS met De Staat van Oranje in de wereld van de voetbalwetenschappers- en experts, op zoek naar verklaringen voor de Nederlandse voetbalcrisis. En wordt er onderzocht hoe voetballanden om ons heen, die ooit ook in een crisis belandden, daar uit wisten te kruipen. De Staat van Oranje is van 24 mei tot 14 juni iedere donderdagavond vlak voor half tien te zien op NPO 2.

De vierdelige serie bestaat uit de onderstaande afleveringen:

Aflevering 1: Er is een revolutie nodig
Duitsland beleefde begin deze eeuw zijn voetbaldieptepunt. Inmiddels is het de nummer 1 van de wereld. Wat is daar precies gebeurd? En welke lering kan het Nederlandse voetbal hieruit trekken? De Staat van Oranje spreekt met Christian Heidel, directeur bij Schalke 04 en ontdekker van Liverpool-trainer Jürgen Klopp, over de Duitse voetbalrevolutie. Ook ambitieuze Nederlandse trainers komen aan het woord.

Donderdag 24 mei
21.27-21.53 uur, NPO 2

Aflevering 2:
De failliete Hollandse School

Het Nederlandse voetbal stond altijd bekend om zijn vooruitstrevendheid en creativiteit. Maar is dat nog wel zo? Zijn we te lang blijven hangen in onze eigen spelopvatting? In aflevering twee gaat De Staat van Oranje op zoek naar wat er nog over is van de Hollandse School.

Donderdag 31 mei
21.28-21.53 uur, NPO 2

Aflevering 3: Waar hebben we de boot gemist?
Ooit was Nederland het kleine land dat barstte van het voetbaltalent en meedeed met de beste van de wereld. Nu is dat IJsland. Na een succesvol EK is het land met iets meer dan driehonderdduizend inwoners ook aanwezig op het WK in Rusland. Wat is het geheim van hun succes? De Staat van Oranje zoekt het uit. Ook gaat de serie kijken in Qatar, het land zonder voetbalcultuur dat over vier jaar succes wil hebben op het WK in eigen land. Wat zij doen op gebied van voetbalinnovatie is indrukwekkend.

Donderdag 7 juni
21.28-21.53 uur, NPO 2

Aflevering 4: Van de jeugd moeten we het hebben
Nederland is een opleidingsland. Maar zelfs op het gebied van talentontwikkeling is Nederland voorbijgestreefd. Waar Nederlandse clubs vissen in dezelfde talentenvijver, worden in Frankrijk in nationale voetbalacademies de beste voetballers gezamenlijk opgeleid. In Spanje slaagt Athletic Bilbao er al sinds het bestaan van de club in om enkel met voetballers uit Baskenland in de hoogste competitie te blijven. Toch is niet alles slecht in Nederland. AZ heeft de laatste jaren grote stappen gezet in het verbeteren van de opleiding. Moet de vernieuwing van de clubs komen of speelt de KNVB daarin een rol?

Donderdag 14 juni  
21.25-21.51 uur, NPO 2

 

Foto ANP

Deel dit artikel