Nieuw: wekdienst en nieuws van de dag voor Google Home

Nieuw: wekdienst en nieuws van de dag voor Google Home

Typen is uit, spreken is in. ‘Voice’ is volgens velen de toekomst van de digitale communicatie. Want waarom nog ingewikkeld je (zoek)opdrachten intikken, als je het ook gewoon kunt vragen? Bij bijvoorbeeld Apple heet het praathulpje Siri en Google heeft de Google Assistent. Je kunt ze bijvoorbeeld vragen of ze kaartjes voor de bios willen boeken of een afspraak in je agenda willen zetten, maar ook om het laatste nieuws af te spelen.

In juli al startte de NOS de mogelijkheid om via de Google Assistent het laatste radionieuwsbulletin op te vragen. Daar komen nu twee nieuwe diensten bij: rond 07.00 uur een audioversie van de al bestaande wekdienst op NOS.nl en de NOS app (sinds kort daar ook te beluisteren). Om ongeveer 18.00 uur volgt een ingesproken selectie (drie langere verhalen) van het nieuws van de dag.

Het gaat om experimenten, ingegeven door de gedachte dat de NOS haar diensten dáár wil aanbieden waar ook de potentiële gebruikers zitten. Het is immers een taak van de NOS om zoveel mogelijk mensen kennis te laten nemen van nieuws, sport en evenementen.

Google Home
De introductie van de twee nieuwe diensten volgt een kleine twee weken na de lancering in Nederland van de Google Home smart speaker. ‘Smart’, omdat de Google Assistent – tot nu toe alleen bekend van smartphone en tablet – erin zit. De Google Home is vooralsnog de enige slimme luidspreker waarmee je in het Nederlands kunt ‘converseren’.

Ook zonder Google Home kun je horen wat de NOS via de Google Assistant aanbiedt: druk op je Android-telefoon de homeknop drie seconden in en vraag “Praat met de NOS”. Je krijgt dan de keuze tussen de drie NOS-diensten. Direct het nieuws van de dag horen gaat via het commando “Praat met de NOS en geef me de NOS-selectie”. iPhone-gebruikers kunnen de Google Assistent downloaden via de App Store.

Deel dit artikel