Holocaustherdenkingen bij de NOS

Holocaustherdenkingen bij de NOS

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd door het Russische leger. In de loop der jaren is het nazi-vernietigingskamp hét symbool geworden voor de Holocaust. Reden waarom eind januari de Holocaustherdenkingen zijn: op de laatste zondag van de maand in Nederland en op 27 januari in internationaal verband. De NOS besteedt er, met drie uitzendingen, uitgebreid aandacht aan.

NATIONALE HOLOCAUST HERDENKING
De Nationale Herdenking concentreert zich rond het Wertheimpark in Amsterdam. Daar, bij het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’, worden toespraken gehouden door onder andere minister-president Rutte, de Amsterdamse burgemeester Halsema en Eva Weyl, een overlevende van doorgangskamp Westerbork. Daarna worden kransen gelegd. De herdenking wordt rechtstreeks uitgezonden.

Voorafgaand daaraan is een aantal reportages te zien. Een daarvan gaat over het lot van Ed de Wind, een joodse arts die de bevrijding van Auschwitz meemaakte en door de Russen werd gevraagd te helpen bij de verzorging van zijn mede-gevangenen. Uniek is dat hij zijn ervaringen nog in het kamp op schrift stelde. In de reportage vertelt de zoon van Eddy de Wind, Melcher, tijdens een bezoek aan Auschwitz over de lotgevallen van zijn vader. Het dagboek van Ed de Wind wordt nu, 75 jaar na de Bevrijding, onder grote internationale belangstelling opnieuw uitgegeven. Verder is er aandacht voor het tijdelijke lichtmonument Levenslicht, dat in een groot aantal plaatsen in het hele land te zien is rond de Holocaustherdenking. Ook is er een reportage over het bezoek dat koning Willem-Alexander eerder bracht aan het World Holocaust Forum in Israël en aan het Nederlandse zorgcentrum Beth Juliana, waar hij sprak met in Nederland opgegroeide Joodse overlevenden.
Presentator Rob Trip ontvangt in de uitzending Annemiek Gringold, conservator van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam.

In de avonduitzending zijn uitgebreidere versies te zien van de reportages die overdag zijn uitgezonden. Deze worden afgewisseld met impressies van de herdenking. Presentator Rob Trip ontvangt naast Annemiek Gringold ook Eva Weyl, overlevende van de holocaust en een van de sprekers van eerder op de dag in het Wertheimpark.

75 jaar bevrijding: NOS Nationale Holocaust Herdenking
Zondag 26 januari
10.59-12.24 uur, NPO 1
19.20-20.12 uur, NPO 2

INTERNATIONALE HOLOCAUST HERDENKING
Niet alleen is het op 27 januari 75 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd, ook is het vijftien jaar geleden dat deze datum door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot de dag van de Internationale Holocaust Herdenking. Beide feiten worden herdacht bij het voormalige vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, dat nu een museum en plek  van herinnering is. De belangrijkste gasten zijn ruim 200 overlevenden, afkomstig uit de hele wereld. Verder zijn er hoogwaardigheidsbekleders uit een groot aantal landen, onder wie koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte.
De herdenking is rechtstreeks te zien. Er is muziek en er zijn sprekers, onder wie oud-gevangenen, die simultaan in het Nederlands worden vertaald. Ook zijn reportages te zien over hoe Auschwitz symbool is komen te staan voor de moord op miljoenen Joden.
Presentator Simone Weimans ontvangt in de studio in Hilversum Karel Berkhoff, senior onderzoeker bij het NIOD. Verder heeft zij rechtstreeks contact met correspondent Wouter Zwart die in Auschwitz is.

75 jaar bevrijding: NOS Internationale Holocaustherdenking
Maandag 27 januari
15.00-17.55 uur, NPO 1

RADIO
NPO Radio 1 besteedt aandacht aan de Internationale Holocaust Herdenking met een speciaal programma, gepresenteerd door Mark Visser en Dionne Stax. Zij spreken onder anderen met Uğur Ümit Üngör, onderzoeker Holocaust- en Genocidestudies bij het NIOD. Ook te gast is de Duitse journalist Christine Weise, die vertelt over hoe Duitsland omgaat met de gruwelijke erfenis van de Holocaust.

Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek doet verslag vanuit Auschwitz en er zijn reportages met overlevenden en bevrijders van het vernietigingskamp. Ook is er in het programma veel aandacht voor de manier waarop verschillende landen omgaan met de herinnering aan de Holocaust en hoe ze de boodschap doorgeven aan de nieuwe generatie.

75 jaar bevrijding: Internationale Holocaust Herdenking (NOS/AVROTROS)
15.00-17.30 uur, NPO Radio 1

 

Deel dit artikel