Herdenking verzetsstrijdster Hannie Schaft

Herdenking verzetsstrijdster Hannie Schaft

Programma rond de Hannie Schaft Herdenking in de Sint Bavokerk in Haarlem. De herdenking vindt plaats 75 jaar na haar herbegrafenis en in het jaar dat Hannie 100 zou zijn geworden. Tijdens de bijeenkomst, die vanwege de coronamaatregelen een besloten karakter heeft, zal minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren de Hannie Schaft Lezing uitspreken. Naast beelden van herdenking wordt een portret geschetst van ‘het meisje met het rode haar’. De presentatie van de uitzending is in handen van Saïda Maggé.

Hannie Schaft werd vlak voor het einde van de bezetting, in april 1945, gefusilleerd en haastig begraven in de duinen bij Overveen. Ze zat in het gewapend verzet en pleegde zeker acht aanslagen op nazi-collaborateurs. Maar wat heeft ze precies gedaan? Wie was zij eigenlijk vóór de oorlog? En hoe werd na de oorlog tegen haar aangekeken? Aanvankelijk werd ze beschouwd als heldin: bij haar herbegrafenis waren niemand minder dan koningin Wilhelmina, prinses Juliana en prins Bernhard aanwezig. Later, met het grimmiger worden van de Koude Oorlog, werd ze – communiste immers – verfoeid. En weer later, in 1981, was ze onderwerp van de film ‘Het Meisje met het Rode Haar’.

Minder bekend is dat Hannie veel van haar verzetswerk pleegde met de zusters Truus en Freddie Oversteegen, die beiden de oorlog overleefden. Via onder andere een gesprek met de dochter van Truus – die naar Hannie is vernoemd – wordt een portret geschilderd van deze drie onverschrokken vrouwen.

100 jaar Hannie Schaft
Zondag 29 november, 20.14-20.40 uur, NPO 2

Deel dit artikel