Herdenking Slavernijverleden 2021

Herdenking Slavernijverleden 2021

Op 1 juli vindt in het Amsterdamse Oosterpark de Nationale Herdenking Slavernijverleden plaats. Op die dag in 1863 kwam officieel een einde aan de slavernij in de Nederlandse koloniën. De NOS maakt twee uitzendingen over de herdenking: een rechtstreeks verslag overdag en een uitzending met reportages, gesprekken en een uitgebreide terugblik, na Nieuwsuur. Beide programma’s worden gepresenteerd door Simone Weimans.

Centraal in de herdenking bij het Nationaal Monument staan de minuut stilte en de kransleggingen. Die worden dit jaar omlijst door een optreden van Jeangu Macrooy en door toespraken van demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en de voorzitter van het NiNsee, Linda Nooitmeer. Vanwege de coronabeperkingen is de herdenking opnieuw alleen toegankelijk voor genodigden en gaat ook het traditionele Keti Koti Festival niet door.

Voorafgaand aan de herdenking praat Simone Weimans met Jeangu Macrooy, onder andere over hoe datzelfde Keti Koti Festival wordt gevierd in Suriname en in Nederland. Ook is te gast Dagmar Oudshoorn, de voorzitter van de Dialooggroep Slavernijverleden. Daarin zitten ook o.a. Typhoon en Edgar Davids. De commissie heeft het afgelopen jaar onderzocht hoe het slavernijverleden doorwerkt in het leven van nu, en maakt op verzoek van het kabinet een rapport over hoe we daar het best mee om kunnen gaan.

In de avonduitzending, op NPO 2, is een uitgebreide samenvatting van de herdenking te zien. Ook is er een reportage rond de socioloog Humphrey Lamur. Hij heeft nog actieve herinneringen aan zijn overgrootmoeder, die opgroeide in de laatste jaren van de slavernij en op een plantage te werk was gesteld. In de jaren 70 was Lamur een van de eersten in Nederland die onderzoek deed naar slavernij. In een andere reportage wordt een groep theatermakers en jongeren gevolgd die bezig zijn met de Rotterdamse editie van de landelijke theatermanifestatie ‘Theater voor Keti Koti’. Ook is er ruim aandacht voor de onderzoeken die zijn gedaan naar het slavernijverleden van Amsterdam en Rotterdam.

Radio
De herdenking is ook te volgen via de radio. Op nieuws- en sportzender NPO Radio 1 doet Jeroen de Jager rechtstreeks verslag vanuit het Oosterpark. In de studio in Hilversum ontvangen presentatoren Lara Rense en Natasja Gibbs de oprichter van de stichting Keti Koti Dialoog Tafel, Mercedes Zandwijken, en Karwan Fatah-Black, historicus aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in koloniale geschiedenis.

NOS Herdenking Slavernijverleden
Donderdag 1 juli
13.00-14.30 uur, NPO 1
22.18-22.58 uur, NPO 2
13.00-15.00 uur, NPO Radio 1

Foto: de herdenking van vorig jaar, vanwege de coronamaatregelen zonder publiek (ANP)

Deel dit artikel