Watersnoodjournaal en Watersnoodherdenking bij de NOS

Watersnoodjournaal en Watersnoodherdenking bij de NOS

Zeventig jaar geleden veroorzaakte een combinatie van springtij en zware zuidwesterstorm de Watersnoodramp: in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 begaven de dijken het en kwamen grote delen van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden onder water te staan. Meer dan 1800 mensen kwamen om het leven, niet alleen in Zeeland en Zuid-Holland, maar ook in Noord-Brabant en Noord-Holland. Zo’n 150.000 hectare grond verdween onder de golven, tienduizenden huizen werden beschadigd of verwoest en 47.000 stuks vee overleefden het niet.

De ramp – de grootste in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis en de aanleiding voor de Deltawerken – wordt door de NOS op twee manieren belicht: met een rechtstreekse uitzending over de herdenking in Zeeland en met een serie korte journaals over de gebeurtenissen van zeventig jaar geleden.

NOS Watersnoodjournaal
In een reeks van vijf korte journaals, vlak na het NOS Journaal van 20.00 uur, wordt de kijker meegenomen naar de gebeurtenissen van zeventig jaar terug. Wist men dat de staat van de dijken te wensen overliet? Wat gebeurde er in de dagen voorafgaand aan die fatale stormnacht? Hoe sijpelde het nieuws van de ramp door? Hoe kwam de hulpverlening op gang? En hoe verliep het dichten van de stroomgaten?

Deze vragen, bijzondere verhalen en meer komen aan de orde in de vijf journaals. Presentator Herman van der Zandt wordt daarbij terzijde gestaan door NOS-weervrouw Willemijn Hoebert, verslaggever Martijn Bink en Aimée Slangen, klimatoloog bij het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee).
Maandag 30 januari t/m vrijdag 3 februari 2023
20.25-20.33 uur, NPO 1 en BVN


NOS 70 jaar na de Watersnoodramp
Overdag zendt de NOS op NPO 1 een rechtstreeks verslag uit van de herdenking van de Watersnoodramp. De locatie is Ouwerkerk, de plaats waar het laatste stroomgat werd gedicht met behulp van enorme betonnen caissons. Onder de sprekers zijn een overlevende van de ramp en burgemeester Van der Hoek van Schouwen-Duiveland, de gemeente waarin Ouwerkerk is opgegaan. Winfried Baijens presenteert de uitzending, waarin ook reportages zijn te zien, en praat met gasten (onder wie Deltacommissaris Peter Glas en de directeur van het Watersnoodmuseum, Siemco Louwerse).

’s Avonds wordt op NPO 2 niet alleen teruggeblikt op de herdenking, maar zijn er ook extra reportages te zien én wordt de vraag gesteld: hoe staan we er nu voor? De Deltawerken waren bedoeld voor de eeuwigheid, maar in hoeverre gooit de zeespiegelstijging roet in het eten? Presentator Winfried Baijens probeert die vraag met onder anderen NOS-weervrouw Willemijn Hoebert te beantwoorden.
Woensdag 1 februari 2023
10.30-11.45 uur, NPO 1 (15.20-16.35 uur, BVN)
22.18-22.59 uur, NPO 2 (vrijdag 3 februari, 19.20-20.00 uur, BVN)


Meer over de Watersnood
Ook de NTR besteedt aandacht aan de Watersnoodramp, met een vierdelige documentaireserie van de redactie van geschiedenisprogramma Andere Tijden en – in samenwerking met de NOS – met een podwalkserie waarin de verhalen worden verteld over steden en dorpen die ooit zijn getroffen door zware watersnoodrampen.
Klik hier voor meer informatie.


Foto: ANP

Deel dit artikel