NOS Nieuws

2011, een nieuwsjaar waarin veel, heel veel gebeurde. Twee grote gebeurtenissen stijgen toch wel boven al het andere nieuws uit: de Arabische Lente en de Eurocrisis. Deze nieuwsfeiten lopen als rode draad door het jaar heen. Het jaar wordt verder getekend door onder anderen een schietpartij in Alphen aan de Rijn, een brand bij Chemie-Pack in Moerdijk, een ongekende moordpartij in Noorwegen (Oslo en Utoya), de dood van Osama Bin Laden en een aardbeving en tsunami in Japan.

Het laatste nieuws rondom deze en vele andere gebeurtenissen is bij de NOS te volgen op onder meer internet, radio en televisie. 24 uur per dag op NOS.nl, NOS Teletekst en de digitale themakanalen Journaal 24 en Politiek 24 en daarnaast in reguliere en extra uitzendingen op radio en televisie. Bij grote gebeurtenissen zijn er extra ’flitsjournaals’, dat zijn korte updates met het laatste nieuws rondom een gebeurtenis, en langere uitzendingen van het NOS Journaal op Nederland 1 en Radio 1, de calamiteitenzenders van de publieke omroep. Zo zijn bijvoorbeeld in het weekend na de natuurramp in Japan extra NOS Journaals te zien waarin verslag wordt gedaan van de laatste ontwikkelingen. Ook tijdens de Arabische Lente worden regelmatig extra bulletins uitgezonden.

Lees meer

NOS Journaal

Vaste anchors op zondag

Tot juni 2011 presenteerden de anchors van het NOS Journaal van 20.00 uur, Sacha de Boer en Rob Trip, de uitzendingen van maandag tot en met zaterdag. Op zondag zat telkens een wisselende presentator achter de tafel. Per eind oktober verschuift de hoofdredactie deze ‘wisseldag’, in overleg met de anchors, naar zaterdag. Zondag is de best bekeken dag van de week voor het Achtuurjournaal en dan wil de hoofdredactie graag de anchors inzetten. Om meer continuïteit te brengen in de presentatie is gekozen om het journaal op de ‘wisseldag’ om en om te laten presenteren door Astrid Kersseboom en Rik van de Westelaken.

Nieuwe presentator: Simone Weimans

In juni komt Simone Weimans in dienst bij de NOS om het presentatieteam van het NOS Journaal te versterken. In haar nieuwe functie presenteert zij de ochtend- en dagjournaals.

Jeanet Schuurman stopt met presenteren

Op 28 juni presenteert Jeanet Schuurman haar laatste NOS Journaal. Na 25 jaar stopt zij als presentator.

Eva Jinek verlaat NOS

Eva Jinek, presentator van het NOS Journaal en NOS op 3, maakt in augustus bekend dat zij de NOS gaat verlaten. Ze wordt anchor van de omroep WNL. Daarnaast blijft ze wel de vaste presentator op maandagavond van het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen.

Annechien Steenhuizen naar dagjournaals

Na ruim 2,5 jaar het ‘NOS op 3-journaal’ te hebben gepresenteerd, stapt Annechien Steenhuizen per 1 november over naar het NOS Journaal. Daar gaat ze aan de slag als presentator van vooral de dagjournaals, inclusief het 18.00 uur bulletin.

NOS Journaal op de radio

Ook duo-presentatie in de avond

In januari nemen Lucella Carasso en Tim Overdiek voor het eerst samen plaats achter de microfoon in de avondeditie van het NOS Radio 1 Journaal (16.30-18.30 uur). Omdat duo-presentatie in de ochtend veel positieve reacties van luisteraars oplevert, wordt dit concept nu ook doorgevoerd in de avonduitzending. Duo-presentatie komt de snelheid, de afwisseling en de levendigheid van het programma ten goede. Ook gaan de presentatoren zich meer inzetten voor contact en interactie met de luisteraar via de verschillende sociale media.

NOS twittert radiobulletins

Vanaf februari worden de korte radiobulletins die ieder uur door de NOS worden gemaakt via het Twitter-account van het NOS Radio 1 Journaal (@NOSRadio1) verspreid. Deze bulletins, waarin het laatste nieuws in twee minuten wordt samengevat, werden altijd al als service aangeboden aan lokale en regionale omroepen en krijgen nu een nieuwe functie via het sociale netwerk.

Webcam Radio 1 Journaal

“Ik ga nu eten… kijken jullie mee? ;-)“ twitterde Lara Rense begin maart terwijl ze het NOS Radio 1 Journaal presenteerde. Sindsdien zijn via www.radio1.nl en via de Radio 1 app webcambeelden van de grotere NOS-uitzendingen te bekijken. Met het toevoegen van beeld aan het radiogeluid wil de redactie het contact met het publiek bevorderen.

Radio 2 NOS Journaal vanuit Beeld en Geluid tijdens Top 2000

Radio 2-nieuwslezers Carmen Verheul, Clemens Peters en Matijn Nijhuis verkassen tijdens de Top 2000 in december tijdelijk naar Beeld en Geluid in Hilversum. Van daaruit presenteren zij vanaf eerste kerstdag tot en met Oudjaarsdag het nieuws op Radio 2. In deze periode wordt ook de Top 2000 live vanuit het Top 2000 Café in Beeld en Geluid uitgezonden. Normaal gesproken zitten deze nieuwslezers in de Radio 2-studio in het AKN-gebouw in Hilversum.

Trudy Vendrig met pensioen

Na tweeëntwintig jaar als een van de vaste nieuwslezers op de radio, gaat Trudy Vendrig in 2011 met pensioen. Op 4 december leest zij haar laatste krantenoverzicht in NOS Met het Oog op Morgen.

Politicus van het Jaar-verkiezing

In samenwerking met Radio 1 organiseert het NOS Radio 1 Journaal in december de Politicus van het Jaar-verkiezing, waarbij de parlementaire pers de beste politicus van 2011 kiest. De uitslag wordt bekendgemaakt in een live uitzending van het NOS Radio 1 Journaal, te volgen via Radio 1 en Politiek 24, vanuit ProDemos, Huis voor de Democratie en Rechtsstaat in Den Haag.

Premier Mark Rutte sleepte voor de tweede keer de titel in de wacht. De parlementaire journalisten riepen Carola Schouten, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, uit tot 'Politiek talent van 2011'.

NOS op 3

‘On air’

Publiek dat als kritische nieuwsconsument suggesties aandraagt voor belangrijke nieuwsthema’s of invalshoeken bij het nieuws. Een redactie die, in constante dialoog met dat publiek, uiteindelijk de journalistieke inhoud van NOS op 3 bepaalt, waarbij de input van het publiek zwaar weegt. En onderwerpen die vervolgens vanaf meerdere kanten worden belicht. Dat is de kern van het nieuwe NOS op 3 dat sinds 2 mei ‘on air’ is. NOS op 3 is primair te volgen op NOSop3.nl en daarnaast te horen op radio (3FM en FunX) en te zien op televisie (Nederland 3).

Het nieuwe crossmediale platform NOS op 3 komt in de plaats van twee vertrouwde NOS-merken: NOS Headlines en het NOS Journaal op 3. De doelgroep van die beide programma’s vormt ook de doelgroep van het nieuwe NOS op 3. Het gaat om een grote groep nieuwsconsumenten die te omschrijven valt als ‘jong van geest’, ‘kritisch’, ‘betrokken bij wat er in de wereld gebeurt’ en ‘soms ook sceptisch’. Een groep die gewend is om een mening te vormen op basis van eigen nieuwsgaring.

Presentatie

De presentatie van de nieuwe ‘NOS op 3’-programma’s op radio en tv blijft in handen van vertrouwde namen. Nieuwslezers Fleur Wallenburg en Bart Jan Cune presenteren de meeste radiobulletins. Annechien Steenhuizen en René van Brakel vormen als vanouds afwisselend de gezichten op Nederland 3. Vanaf eind mei krijgen zij daarbij versterking van nieuwkomer Mustafa Marghadi (afkomstig van de NTR). In november wordt bekend dat Dionne Stax, Annechien Steenhuizen opvolgt als presentator van NOS op 3.

NOS Eindexamenjournaal

In mei doet NOS op 3 twee weken lang verslag van het laatste eindexamennieuws in eindexamenjournaals op radio 3FM en FunX. De eerste editie wordt op maandag 16 mei gepresenteerd door onderwijsminister Van Bijsterveldt. Alle eindexamenstress wordt daarnaast verslagen op de speciale 3FM/NOS eindexamensite, Hyves, Facebook en Twitter.

Workshop tijdens PICNIC

In september is NOS op 3 aanwezig bij PICNIC, een driedaags festival over ‘media, innovation, business, people and society’. Met de deelnemers wordt gediscussieerd over hoe digitale media instrumenten, zoals datavisualisatie en crowdsourcing, kunnen worden ingezet om nieuwsverhalen te vertellen.

Serious Request: live vanuit Leiden

De radio- en tv-uitzendingen van NOS op 3 komen tijdens de achtste editie van Serious Request live vanuit Leiden. Het NOS op 3-radionieuws op 3FM wordt uitgezonden vanuit een locatie in de nabijheid van het Glazen Huis. NOS op 3 op televisie komt vijf avonden lang vanuit het Serious café, recht tegenover het Glazen Huis.

Wie is de Nerd van het Jaar?

Wikileaks, de beveiligingslekken bij de overheid, de definitieve doorbraak van Twitter en Facebook en uiteraard de dood van Apple-topman Steve Jobs. Technologienieuws was nog nooit zo’n hot item in de media. Reden voor NOS op 3 om een Nerd van het Jaar-verkiezing te organiseren. Alexander Klöpping weet de titel uiteindelijk in de wacht te slepen.

Fleur Wallenburg ‘Newsbitch’

In december wint radionieuwslezer Fleur Wallenburg voor de tweede keer de Newsbitch Award, voor beste vrouwelijke nieuwslezer van Nederland. De Newsbitch Award is onderdeel van de Radiobitches Awards, een Nederlandse vakprijs die sinds 2007 aan vrouwelijke radiomakers wordt uitgereikt.

NOS Jeugdjournaal

Meer Jeugdjournaal in de klas

Om meer kinderen te bereiken en om meer kinderen vertrouwd te maken met het NOS Jeugdjournaal, zijn diverse initiatieven ondernomen. Het NOS Jeugdjournaal in de ochtend is daar een voorbeeld van. Zo ook Nieuwsbegrip, een interactieve lesmethode rond een actueel nieuwsthema dat op scholen wordt ingezet voor begrijpend lezen.

Hiervoor werkt de redactie van het Jeugdjournaal sinds februari samen met een educatieve uitgeverij. Iedere maandag maakt een aparte Jeugdjournaalploeg een korte, vijf minuten durende uitzending die past bij het thema (bepaald door de uitgeverij in nauw overleg met de NOS) waar het lesmateriaal die week over gaat. Door actuele thema’s in het lespakket te verwerken, wordt het onderdeel begrijpend lezen voor kinderen aantrekkelijk, is de ervaring van docenten. Scholen reageren enthousiast op de speciale NOS Jeugdjournaals en zien het als een verrijking van de lesstof.

1 april!

Rond de 500 reacties krijgt het NOS Jeugdjournaal binnen na een reportage over een proef om kinderen de mogelijkheid te bieden een tattoo te laten zetten. Veel kinderen, maar ook ouders reageren op het verhaal en sturen een e-mail of schrijven iets in het gastenboek op de website. Sommige kinderen melden zich al aan op de speciaal voor deze gelegenheid gemaakte site www.tattookids.nl. Eenmaal op de website komen ze er achter dat het om een 1-aprilgrap ging.

Presentatiewedstrijd

Ter gelegenheid van haar 30e verjaardag organiseert het NOS Jeugdjournaal in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een presentatiewedstrijd. Vanaf half april kunnen scholen een leerling aanmelden als eenmalige presentator van het NOS Jeugdjournaal. Bijna 200 leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs worden opgegeven. Daaruit zijn 22 presentatoren in spe geselecteerd.

In juni komen de presentatietalenten met hun klas naar de eerste NOS Jeugdjournaaldag in Beeld en Geluid in Hilversum. Daar krijgen zo’n 500 leerlingen tal van activiteiten aangeboden, waaronder een ‘Meet & Greet’ met Journaalpresentatoren. De aspirant-presentatoren krijgen tips van oud-Jeugdjournaalpresentator en jurylid Robert ten Brink en de huidige presentatoren (Milouska Meulens, Roos Moggré, Tamara Seur en Pepijn Crone). Daarna neemt ieder van hen een professionele screentest op die op internet wordt geplaatst.

Uiteindelijk kiezen de bezoekers van de website en de vakjury, bestaande uit Robert ten Brink, Roos Moggré (presentator) en Ronald Bartlema (chef NOS Jeugdjournaal) Heleen Lok als winnaar. Zij presenteert op 26 juni samen met Milouska Meulens het echt NOS Jeugdjournaal.

Expertise JJ naar Indonesië

Op verzoek van Free Press Unlimited geven twee afgevaardigden van het NOS Jeugdjournaal een training aan Indonesische collega’s. Indonesië kreeg in 2011 een radioprogramma voor kinderen tussen de 10 en 14. Aan het eind van de zomer start ook een televisieversie van ‘Teen Voice’. De NOS’ers geven de Indonesische redactie een basistraining waarin vragen aan bod komen als Hoe interview ik een kind? Hoe verzin ik nieuwe invalshoeken? En hoe schrijf ik teksten voor kinderen?

Samenwerking met Schooltv-weekjournaal

Het versterken van de publieke nieuwsvoorziening voor de jeugd, zowel thuis als op school. Met dat doel voor ogen gaan de redacties van het NOS Jeugdjournaal en het NTR Schooltv-weekjournaal met ingang van het schooljaar 2011-2012 nauw samenwerken. Daarom verhuist de redactie van het Schooltv-weekjournaal naar de Nieuwsvloer in het NOS-gebouw.

De bundeling van krachten moet leiden tot nog betere nieuwsprogramma’s voor kinderen in de leeftijd van 9 - 12 jaar. Ook moet het efficiëntiewinst opleveren, waardoor er met dezelfde hoeveelheid geld meer ruimte is om beide programma’s zo goed mogelijk te maken. De programma’s houden wel hun eigen titels en websites. Ook de uitzendtijden blijven hetzelfde.

NOS Jeugdjournaal in de ochtend start tweede seizoen

Na een succesvol eerste jaar start in september het tweede seizoen van het NOS Jeugdjournaal in de ochtend. Op schooldagen kunnen kinderen van 9 tot 12 jaar weer iedere ochtend gezamenlijk in de klas het actuele nieuws volgen, reageren op de dagelijkse stelling en doorpraten over het nieuws van de dag.

In het eerste jaar blijken al veel kinderen en leerkrachten de weg naar het Jeugdjournaal in de ochtend te hebben gevonden. Kijkcijfers laten zien dat dagelijks zo’n 150.000 kinderen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs gezamenlijk in de klas kijken. Dat komt neer op een derde van alle leerlingen uit de twee hoogste groepen van het basisonderwijs.

NOS Met Het Oog Op Morgen

35 jaar Oog

Op 5 januari 2011 bestaat NOS Met het Oog op Morgen precies 35 jaar. Dat wordt gevierd met een debat onder leiding van Clairy Polak in studio Desmet in Amsterdam. In de jubileumuitzending gaan de zeven vaste Oog-presentatoren in debat over het nieuws en de journalistiek. De Haagse popband Gruppo Sportivo, die ook in 1976 het levenslicht zag, zorgt in deze uitzending voor de muziek.

Eva Jinek vaste maandagpresentator

Presentator Eva Jinek valt sinds de zomer van 2010 al geregeld in als presentator van NOS Met het Oog op Morgen. Sinds maart 2011 is zij als vaste presentator te horen. Ze neemt de plaats in van Joris Luyendijk die begin februari op eigen verzoek stopt met ‘het Oog’.

Chris Kijne volgt Stephan Sanders op

Ruim 10 jaar is presentator Chris Kijne als invaller een vertrouwde stem bij NOS Met het Oog op Morgen. Aan die invalstatus komt in mei een einde. Hij wordt dan presentator met een 'vaste' plek: de donderdagavond. Kijne neemt de microfoon over van zaterdagpresentator Stephan Sanders die op eigen verzoek stopt.

Door de komst van Chris Kijne vindt er een kleine verschuiving plaats van de presentatoren met een vaste avond. Max van Weezel ’verhuist’ naar de zaterdag omdat Kijne de donderdag voor zijn rekening neemt. Sinds 1 mei ziet het schema er dan zo uit: Eva Jinek (maandag), Mieke van der Weij (dinsdag), Clairy Polak (woensdag), Chris Kijne (donderdag), Tijs van den Brink (vrijdag), Max van Weezel (zaterdag) en John Jansen van Galen (zondag).

Hans Laroes presenteert éénmalig

Met het oog op zijn afscheid als hoofdredacteur van NOS Nieuws op 26 juni treedt Hans Laroes op de avond ervoor éénmalig op als presentator van NOS Met het Oog op Morgen. Hij ontvangt dan gasten uit de actualiteit.

Gute Nacht Freunde

Na ruim 35 jaar trouwe dienst is de tune van ‘het Oog’, ‘Gute Nacht Freunde’ van Reinhard Mey, opnieuw onderhanden genomen. Opdracht was om het radioprogramma wat meer openingsvaart te geven en de woorden van Mey beter te laten klinken. Ze mochten echter niet overboord, evenmin als het orkest, de stem van Hans Hogendoorn, de bekende ‘Oog-zin’ (“Dit is Met het Oog op Morgen, […]”) en de ruimte voor een persoonlijke opening door de presentator. Met die opdracht op zak schreef de bekende arrangeur Franck van der Heijden een geheel nieuw arrangement. Het Metropole Orkest dook vervolgens onder leiding van dirigent Ernst van Tiel met blazers en strijkers een dag lang de orkestzaal in. Het resultaat is een eigentijdse tune met behoud van alle ingrediënten die hem zo bekend maken. De nieuwe tune is sinds oktober te horen.

Presentatorendebat

Eind december organiseerde ‘het Oog’ het jaarlijkse presentatorendebat vanuit Studio Desmet in Amsterdam. In voorgaande jaren blikten de zeven vaste presentatoren eind december met elkaar terug op het jaar. In 2011 is de opzet anders. Op 27 december kijken presentatoren Tijs van den Brink, Pieter van der Wielen, Eva Jinek, Chris Kijne, Clairy Polak, Max van Weezel en Mieke van der Weij met twee hoofdgasten (schrijfster Connie Palmen en politicus Emile Roemer) terug op het jaar. Beide gasten worden in de live-uitzending vanuit Amsterdam op geheel eigen wijze ingeleid door cabaretier Jeroen Woe.

Jaaroverzichten NOS Nieuws

In december wordt traditiegetrouw teruggeblikt op het nieuwsjaar in verschillende jaaroverzichten, namelijk die van het NOS Journaal, het NOS Jeugdjournaal en NOS op 3. Nieuw dit jaar is het politieke jaaroverzicht. Presentator Rob Trip blikt vanaf het Haagse Binnenhof terug op de politieke gebeurtenissen van 2011. Politiek verslaggever Dominique van der Heyde zorgt voor de duiding.

Samenwerking met publiek

Ook in 2011 werkt NOS Nieuws samen met het publiek door gebruik te maken van wat men ziet of wat met weet.

Ooggetuige

Via Ooggetuige doet de NOS regelmatig een beroep op ooggetuigen van een nieuwsgebeurtenis. Hun beeldmateriaal en/of verhalen, die door middel van een oproep op NOS.nl worden verkregen, worden vervolgens vaak multimediaal ingezet. In 2011 is dat onder meer het geval tijdens de aardbeving in Japan, de Arabische Lente, de schietpartij in Alphen aan den Rijn en de aanhoudende droogte in het voorjaar in ons land.

NOS Net

Omdat de redactie beseft dat er bij veel onderwerpen die NOS Nieuws behandelt niet-journalisten zijn die daar (veel) meer van weten dan zij, doet zij regelmatig een beroep op NOS Net. Dat is het netwerk van mensen uit het hele land die veel weten op een bepaald gebied omdat zij in het dagelijkse leven specialistische kennis en ervaring opdoen, door bijvoorbeeld hun beroep of politieke activiteiten. Deze ‘deskundigen’ vertellen de NOS-redactie niet wat zij vinden, maar wat zij over een onderwerp weten. Met de kennis van deze nieuwspartners kan de NOS betere onderwerpen maken met sterkere voorbeelden uit de praktijk.

Inmiddels bestaat NOS Net uit ruim 1500 nieuwspartners. De achtergronden van deze mensen lopen sterk uiteen: verpleegkundigen, onderwijzers, maar bijvoorbeeld ook mensen die veel verstand hebben van ruimtelijke ordening of van vliegtuigen. Zij kunnen contact opnemen wanneer zij ergens tegenaan lopen waarvan ze denken dat het nieuwswaarde heeft of het op een andere manier interessant is voor de NOS. Daarnaast worden nieuwspartners eens in de zoveel tijd, als de actualiteit daar aanleiding toe geeft, benaderd met een vraag.

Ook in 2011 wordt NOS Net regelmatig ingezet. Enkele projecten van NOS Net:

Provinciale Statenverkiezingen

Zo’n zeventig mensen (via Twitter, maar ook lokale politici uit het netwerk) helpen een overzicht te maken van de meest brandende verkiezingskwesties per provincie. Resultaat: een duidelijk overzicht op internet.

COA

NOS Net houdt zich in 2011 veel bezig met een groot nieuwsverhaal: de kritiek op topvrouw Nurten Albayrak binnen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De eerste tip is afkomstig uit het netwerk.

Prinsjesdag

Aan de vooravond van Prinsjesdag leest het netwerk mee in de Miljoenennota en laat de NOS weten wat de plannen van het kabinet in de praktijk betekenen. Er komen tientallen reacties binnen. Op NOS.nl worden deze op een rij gezet. Op Prinsjesdag zelf stellen de nieuwspartners in de live-uitzendingen op radio en televisie vragen aan ministers.

Nieuwe hoofdredactie

Hans Laroes stopt als hoofdredacteur

“Na 23 jaar NOS, waarvan 9 jaar als hoofdredacteur van het NOS Journaal, later NOS Nieuws, is het tijd voor een nieuwe stap. Eén waarin ik mijzelf kan aanscherpen en uitdagen in nieuw werk. Ik stop dan ook per 1 juli 2011.”

Met deze woorden maakte hoofdredacteur Hans Laroes in januari zijn vertrek bij NOS Nieuws bekend. Een vertrek op geheel eigen initiatief, omdat het volgens Laroes “goed is voor NOS Nieuws om na zo’n lange tijd een nieuwe hoofdredacteur te hebben met nieuwe ideeën, visie en stijl”.

Marcel Gelauff nieuwe hoofdredacteur

Na de aankondiging van het vertrek van Hans Laroes houdt een selectiecommissie, bestaande uit leden van het managementteam, een OR-lid en medewerkers van NOS Nieuws, zich bezig met de procedure rond zijn opvolging. Na intensieve gesprekken komt deze commissie tot het besluit dat Marcel Gelauff, tot die tijd plaatsvervangend hoofdredacteur, per 1 juli wordt benoemd tot hoofdredacteur van NOS Nieuws.

Nieuwe hoofdredactie compleet

Na het aantreden van Marcel Gelauff wordt Giselle van Cann, tot dat moment adjunct-hoofdredacteur bij NOS Nieuws, benoemd tot plaatsvervangend hoofdredacteur. In november wordt bekend dat Bart Leferink (chef van de Haagse NOS-redactie) en Aletta Oosten (eindredacteur bij Eénvandaag) in februari 2012 zullen toetreden tot de hoofdredactie.

Correspondenten

Eric Feijten opgepakt

Begin februari wordt NOS-cameraman Eric Feijten tot twee keer toe opgepakt in Egypte, wanneer hij op pad is om beelden te registreren van de opstanden in de hoofdstad Cairo. Donderdag 3 februari wordt hij op het vliegveld opgepakt en weggevoerd. Hij zit geruime tijd vast, met vastgebonden handen, geblinddoekt en zonder eten of drinken. ‘s Avonds wordt hij vrijgelaten. Een dag later is het weer raak: hij wordt tegengehouden bij een wegversperring en zijn apparatuur wordt opnieuw in beslag genomen. Uiteindelijk wordt hij gedwongen het land te verlaten.

NOS’ers weg uit Japan

De hoofdredactie besluit half maart om correspondenten Joan Veldkamp en Wouter Zwart en hun producer en cameraman weg te halen uit Japan, waar zij op dat moment zijn om verslag te doen van de gevolgen van een aardbeving en tsunami. Aanleiding voor het vertrek zijn de dreiging die uitgaat van de zwaar beschadigde kerncentrale in Fukushima en de slechte omstandigheden waaronder ze moeten werken. “Geen enkel verhaal is een collega waard”, aldus de hoofdredactie. Bovendien maken allerlei praktische zaken het werk lastig. Het verkrijgen van benzine, eten en een slaapplek zijn heel erg ingewikkeld.

Wisselingen

De NOS hanteert het beleid correspondenten (in vaste dienst) gemiddeld om de 5 à 6 jaar van standplaats te laten wisselen. In 2011 vinden verschillende wisselingen plaats.

België

In april maakt Paul Sneijder bekend zijn correspondentschap in Brussel te verruilen voor een eigen communicatie- en adviesbureau. Bureau Brussel gaat verder met twee correspondenten: Chris Ostendorf (Europa/NAVO) en Joris van Poppel, die per 1 mei het stokje van Wessel de Jong overneemt als multimediaal correspondent België.

Frankrijk

Ron Linker verruilt in de zomer van 2011 Washington voor Parijs. Hij wordt de nieuwe multimediale correspondent in Frankrijk en volgt Saskia Dekkers en Roger Strijland op.

Verenigde Staten

Na het vertrek van Ron Linker wordt Wessel de Jong multimediaal correspondent in de Verenigde Staten. Zijn eerste aandachtsgebied is radio. Eelco Bosch van Rosenthal richt zich vooral op televisie.

Arabische wereld

Sander van Hoorn wordt in 2011 de multimediale correspondent voor NOS Nieuws in de Arabische wereld. Hij richt zich in zijn nieuwe werkgebied op alle actualiteiten in de regio die zich uitstrekt van Marokko tot Irak en van Syrië tot Jemen, plus de niet-Arabische staat Iran. Zijn standplaats is Beiroet (Libanon).

Van Hoorn krijgt ondersteuning van een ‘reizend verslaggever Arabische wereld’. Afhankelijk van de actualiteit wordt deze voor een bepaalde periode, variërend van enkele weken tot enkele maanden, in een Arabisch land gestationeerd. Lex Runderkamp is de eerste NOS’er die vanaf oktober 2011 deze nieuwe functie gaat vervullen. Zijn uitvalsbasis blijft Nederland.

De nieuwe werkwijze van correspondent en reizende verslaggever geeft NOS Nieuws optimale flexibiliteit. De verslaggever wordt in staat gesteld om een onderstroom aan verhalen aan te boren die bij een korter verblijf onbereikbaar zou blijven.

Israël en de Palestijnse gebieden

Wanneer Sander van Hoorn aan de slag gaat als correspondent Arabische wereld volgt Monique van Hoogstraten hem op als multimediaal NOS-correspondent voor Israël en de Palestijnse gebieden. Nicole le Fever, sinds 2006 correspondent van de NOS in het Midden-Oosten, keert terug naar Nederland waar zij aan de slag gaat als algemeen verslaggever.

Zuid-Azië

Sinds juli doet Lucas Waagmeester verslag over en vanuit India, Pakistan, Afghanistan en Sri Lanka. Daarvoor was Waagmeester correspondent zuidelijk Afrika met als standplaats Johannesburg.

Zuidelijk Afrika

Na het vertrek van Lucas Waagmeester nemen NOS-correspondenten Kees Broere en Koert Lindijer ook de berichtgeving over zuidelijk Afrika voor hun rekening. Ze blijven daarnaast verantwoordelijk voor de verslaggeving over Midden- en Oost-Afrika. De standplaats van beide multimediale correspondenten blijft Nairobi, Kenia.

Suriname

Harmen Boerboom, correspondent voor de Wereldomroep in Suriname, gaat daar in 2011 ook voor de NOS aan de slag. Als nieuwe multimediale correspondent gaat hij het Surinaamse nieuws verzorgen voor radio, televisie en internet. Boerboom, die in dienst blijft van de Wereldomroep, vervangt Hennah Draaibaar die in maart als correspondent is gestopt. Boerboom was al sinds medio 2009 haar vervanger.

Toekomstige wisselingen

Karen Eshuis begint in 2012 als (freelance) correspondent voor de NOS in China, met als standplaats Peking. Zij zal zich vooral richten op het medium radio. Daarnaast wordt zij de vervanger voor China-correspondent Wouter Zwart op momenten dat hij afwezig is. Eshuis vervangt Joan Veldkamp die eerder dit jaar besloot naar Nederland terug te keren. In december wordt bekend dat Wouter Zwart aan het einde van 2012 Eelco Bosch van Rosenthal opvolgt als correspondent in de VS. Bosch van Rosenthal vertrekt aan het einde van 2012 wanneer de presidentsverkiezingen in de VS achter de rug zijn.

Correspondentendagen

Hoe ‘voelt’ het ook al weer om in Nederland te zijn? Welke discussies zijn hier gaande op het moment? Wat is het verschil met 10 jaar geleden? Tijdens de correspondentendagen 2011, die van 5 tot en met 8 april plaatsvinden, worden de buitenlandcorrespondenten van de NOS ondergedompeld in het Nederland van nu. Zo bezoeken de correspondenten een aantal organisaties met Nederlandse roots, zoals TNT Post, KPN, Shell, AIVD, IND, een ziekenhuis en voetbalclub ADO Den Haag. Met de directies bespreken ze wat er speelt in de verschillende sectoren. Ook spreken de correspondenten met minister-president Rutte en gaan zij in debat met een aantal Tweede Kamerleden.

Haagse redactie

Winnaar Tegel 2010

In april sleept de politieke redactie van de NOS de Tegel 2010 in de wacht. De Haagse redactie wint de journalistieke prijs voor de televisieberichtgeving rond ‘de brief van Ab Klink’.

Studio Den Haag

Sinds oktober is het nieuwe debatprogramma ‘Studio Den Haag’ elke twee weken te zien op het digitale themakanaal Politiek 24. In tegenstelling tot het dagelijkse snelle nieuws krijgen politici in Studio Den Haag, dat ongeveer een half uur duurt, een podium om hun standpunt wat uitgebreider voor het voetlicht te brengen. Het debat wordt geleid door een Haagse verslaggever.

Nieuwsvloer

NOS Speakers’ Corner

Sinds oktober wordt met enige regelmaat een Speakers’ Corner georganiseerd op de redactievloer van NOS Nieuws. Tijdens deze interne bijeenkomsten wordt met interessante gastsprekers uitgebreider ingegaan op en van gedachten gewisseld over bepaalde thema’s. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld sociale media, de ontwikkelingen in de auto-industrie wereldwijd en het faillissement van Griekenland.

Nieuws discussieert over nieuws

Veertig journalisten, afkomstig van de verschillende deelredacties van de Nieuwsvloer, hielden in november een journalistieke brainstormsessie. Er wordt gediscussieerd over wat de komende tijd de agenda van NOS Nieuws moet zijn. Deze sessie is een belangrijke stap op weg naar de invulling van het plan NOS 3.0, waarbij de focus van de organisatie meer bij internet komt te liggen.