Slavernijverleden herdacht

Slavernijverleden herdacht

Op 1 juli is het 154 jaar geleden dat de Nederlandse regering formeel een eind maakte aan de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. De Nationale Herdenking vindt plaats in het Oosterpark in Amsterdam. Aansluitend wordt daar met Keti Koti gevierd dat de ketenen werden verbroken. De NOS doet er verslag van in twee rechtstreekse uitzendingen.

De belangrijkste toespraak tijdens de herdenking, die aan het begin van de middag wordt gehouden, komt voor rekening van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Diana Ferrus. Namens het kabinet houdt minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie een toespraak. De aanwezigheid van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan is, in verband met zijn ziekte, nog onzeker. Na een muzikaal intermezzo door Sabrina Starke wordt één minuut stilte in acht genomen, waarna bij het dan precies vijftien jaar oude Nationaal Monument Slavernijverleden de kranslegging begint. Te gast in de uitzending is Marian Markelo, bestuurslid van het Nationaal Instituut Slavernijverleden NiNsee en winti-priesteres, die tijdens de herdenking het traditionele plengoffer brengt. Met het defilé langs het monument eindigt de uitzending, die wordt gepresenteerd door Simone Weimans.

Ook de avonduitzending komt rechtstreeks vanuit het Oosterpark, waar op dat moment met muziek en andere optredens Keti Koti wordt gevierd. Verslaggever Ardy Stemerdink laat zien hoe dat eraan toegaat. Verder praat presentator Simone Weimans met gasten na over de herdenking van eerder op de dag, waarvan ook een verslag is te zien. Onder de gasten zijn directeur Antoin Deul van het NiNsee, en twee artiesten die hebben opgetreden tijdens het emancipatieconcert van Keti Koti: Joyce Wielkens en BB Caprice.

NOS Herdenking Slavernijverleden
13.00-15.00 uur, NPO 1
19.36-20.12 uur, NPO 2

Deel dit artikel