Staatsbezoek koningspaar aan Portugal

Staatsbezoek koningspaar aan Portugal

Uitgebreid verslag van het staatsbezoek dat het koningspaar van 10 tot en met 12 oktober brengt aan Portugal. In Lissabon pakken de koning en koningin de tram naar de oudste volkswijken van de stad, Intentende en Mouraria, om er over de opbouw van die wijken te praten met onder anderen een kapper en vuilnismannen. Hoe herstellen die wijken zich na de economische crisis, die hard toesloeg in Portugal?

Mouraria geldt ook als de geboortegrond van de fado. Over dat typisch Portugese levenslied komt de Portugese fadozangeres Cristina Branco uitgebreid aan het woord. Ook zijn er beelden van het staatsbanket in het Palácio de Ajuda, dat wordt aangeboden door president Eduardo Ferro Rodrigues.

Het koningspaar gaat verder naar Cascais en Sintra (bekend van het 14e eeuwse Palácio da Vila). In die laatste plaats staat een nationaal opleidingscentrum voor de brandweer. Bij de opleidingen daar wordt veel gebruik gemaakt van simulatiesoftware die is ontworpen in Delft. Een commandant die daar heeft gewerkt, komt in de uitzending aan het woord.

NOS Koningspaar in Portugal
Vrijdag 13 oktober, 22.55-23-22 uur, NPO 2
Presentatie: Astrid Kersseboom

Deel dit artikel