Waarom gebruikt de NOS soms ‘wit’ en soms ‘blank’?

Waarom gebruikt de NOS soms ‘wit’ en soms ‘blank’?

Als journalistieke organisatie maakt de NOS dagelijks keuzes. Bij de onderwerpen waarover we berichten en ook bij de taal die we daarbij gebruiken. Onlangs kwamen er vragen over het gebruik van het woord ‘wit’, dat soms wordt gekozen in verhalen waarin het over de tegenstelling (of de relatie) tussen witte/blanke mensen en zwarte mensen gaat.

In de pers is gemeld dat de Taalcommissie van de NOS heeft besloten dat de NOS voortaan in dat soort gevallen voor ‘wit’ kiest. Dat ligt echter een stuk genuanceerder, laat hoofdredacteur Marcel Gelauff in een reactie weten:

Advies
“De Taalcommissie van NOS Nieuws is niet meer dan enkele collega`s op de redactie die in de gaten houden of we eenduidig zijn in onze uitspraak en spelling en daarover adviseren. Is het pannekoek of pannenkoek? En hoe leggen we de klemtoon in de naam van die nieuwe minister in China? Evenzeer adviseren deze collega`s zo nu en dan over de kwalificaties die we gebruiken om nieuwsfeiten te omschrijven of bijvoorbeeld tegenstellingen te duiden. Noemen we een groepering in een bepaald land bevrijders of bezetters? Terroristen of juist niet?

Zulke discussies hebben we de hele dag op de redactie over allerlei onderwerpen. Dat zijn dus discussies over de juiste journalistieke benadering.

Tegenstelling
Rond het gebruik van wit en blank ontstond vorig jaar op de redactie de vraag of we wit of blank zouden moeten gebruiken. De Taalcommissie kwam toen met een advies dat de hoofdredactie heeft overgenomen. We gebruiken bij voorkeur wit in berichten omdat blank in tegenstelling tot zwart een positieve connotatie heeft. En dat doen we met name bij nieuws waarin het over de tegenstelling met zwart (of de relatie tussen wit en zwart) gaat. Blank roept associaties op met rein en schoon en zwart is dat dan blijkbaar niet. Die gedachte ligt er achter. Van een verbod van het gebruiken van het woord blank is geen sprake.

Uiteindelijk is de hoofdredactie verantwoordelijk voor de gemaakte keuzes.”

Marcel Gelauff
Hoofdredacteur NOS Nieuws

(Luister HIER naar de uitleg van Marcel Gelauff over deze kwestie in het NOS Radio 1 Journaal en bekijk ook de pdf met veelgestelde taalvragen op onze site).

Deel dit artikel