De NOS is de grootste journalistieke organisatie van Nederland en staat voor veel mensen symbool voor betrouwbaarheid. Dit vertrouwen willen we elke dag weer waarmaken en daar werken ruim 600 mensen keihard aan. Een flink aantal van hen kent u van gezicht of alleen van stem. Nieuwsgierig naar de persoon achter dat gezicht of die stem? Hier stellen zij zich aan u voor.

Anic van Damme

Sinds oktober 2013 presenteer ik NOS op 3. Dit combineer ik met verslaggeving.

In 2007 kreeg ik de kans om dit mooie vak in de praktijk te leren als redacteur bij Nieuws uit de Natuur van Schooltv. Daarnaast werkte ik aan informatieve programma’s rondom thema’s als Europa, wetenschap en biologie voor onder andere de NTR. Daar ontwikkelde ik programma-formats en presenteerde ik. Tot de vacature van NOS op 3 op mijn pad kwam.

NOS op 3 richt zich op 20 tot 30-jarigen. Er komt dan zo ontzettend veel op je af: wel of niet gaan studeren, een eerste woning, een baan zoeken en natuurlijk wat er buiten de collegebanken en werkuren gebeurt… Nieuws dat ik op de voet volg. Ik vind het prachtig dat ik zelf daarvan de journalistieke vertaalslag voor televisie mag maken.  

Vaak gaat het tijdens het filmen helemaal anders dan je van tevoren had bedacht

De combinatie van presentatie en verslaggeving vind ik geweldig. Om als presentator op zoek te gaan naar de juiste taal en toon die bij NOS op 3 passen, is heel erg leuk. In de verslaggeving kan ik nog meer creativiteit kwijt. In welke vorm ga je een verhaal vertellen? Vaak gaat het tijdens het filmen helemaal anders dan je van tevoren had bedacht; ik hou van het improviseren dat erbij komt kijken om dan uiteindelijk een sterke reportage neer te zetten.

Eigenlijk heb ik ‘best of both worlds!’

*