Lucas Waagmeester

Correspondent Turkije
"Op de grond voor de tv lag ik ademloos te kijken "

Een oneindige mensenmassa rondom de brandstapel van Indira Gandhi. Het was 1984, de iconische premier van India was vermoord door haar eigen lijfwacht. Of later de armen in de lucht van Nelson Mandela, die na 26 jaar werd vrijgelaten uit de Victor Verster-gevangenis in De Kaap.

Ik was klein, maar de Journaal-beelden maakten grote indruk. Op de grond voor de TV lag ik ademloos te kijken. Die paar beelden waren nooit genoeg: waarom gebeurt dit, wat zit hier achter, welke mensen en ideeën, welke gevolgen?

25 jaar later was ik correspondent in Zuid-Afrika, weer later in India en inmiddels in Turkije, om er zelf bij te zijn, zelf de antwoorden te vinden, en het verhaal te vertellen.

Over het WK voetbal, het vakantiehuis van de Oranjes, de eeuwigdurende oorlog in Afghanistan, hoop en terreur in Pakistan, verkrachtingszaken, hindoe-festivals en overbevolking in India en inmiddels ook over vluchtelingenstromen, oude volken en nieuwe goden in Turkije.

Via nieuwsberichten maken we kennis met het laatste nieuws. Om die gebeurtenissen vervolgens ook te begrijpen, moeten er verhalen gevonden worden. Het vinden en vertellen van die verhalen is de mooiste baan ter wereld.