Biem Buijs

Nieuwslezer NOS op 3
"Ochtendradio is zo mooi! "

Ik was een jaar of 7 toen ik m’n eerste radiobulletin opnam. Inclusief de piepjes vooraf die je vroeger nog voor het nieuws op de radio hoorde. En uitgebreide verkeersinformatie. Allemaal uit m’n hoofd met een zwaar Gronings accent, er bestaat nog een cassettebandje van. 

Pas toen ik journalistiek ging studeren in Zwolle gingen m’n bulletins ook de ether in. Ik deed alles wat er maar te doen viel bij de lokale radio. Nieuws, politiek maar ook gezellige plaatje-praatje-programma’s. En daarna een zwerftocht langs onder meer Rebecca Radio, de economieredactie van het Radio 1 Journaal en regionale omroepen.

Sinds 2010 lees ik het nieuws op 3FM. Dat is een erebaan. Een begrijpelijk verhaal vertellen tussen live muziek, Giel Beelen en heel veel kopjes koffie. Ochtendradio is zo mooi! In 2014 kwam daar ineens ook nog de televisie bij, NOSop3 ’s avonds laat op NPO3.  Van de schemerlamp in de radiostudio naar de autocue en de visagie. Een heel nieuw avontuur, want ik had nooit gedacht ooit iets in beeld te gaan doen.

Radio zal ik altijd blijven doen hoor. Het idee dat je direct praat met iemand die achter het stuur zit, de afwas doet of nog in bed ligt. Alsof je er even naast komt zitten en in gewone woorden vertelt wat er aan de hand is in de wereld. Bovendien; het plaatje dat radioluisteraars in hun hoofd vormen is bijna altijd mooier dan het echte beeld op tv of internet. Een boek is toch ook mooier dan de film?