Michel Maas

Correspondent Zuidoost-Aziƫ
"Een dieptepunt beleefde ik op 19 mei 2010, toen ik in Bangkok door Thaise militairen werd neergeschoten "

Ik ben Michel Maas, correspondent in Zuidoost-Azië voor de NOS en voor de Volkskrant. Voor de NOS werkte ik eerst alleen voor radio, maar sinds zes jaar ook voor televisie. Ik woon in Jakarta, omdat Nederland nog altijd een oudere en grotere band met Indonesië heeft dan met bijvoorbeeld Thailand, waar veel collega-correspondenten wonen. Ik bestrijk heel Zuidoost Azië, van Birma en Thailand tot en met Indonesië, Vietnam en de Filipijnen.

Ik ben al lang journalist, begonnen bij een regionale krant, en na wat sollicitatiepogingen bij de Volkskrant beland. Voor die krant werd ik na diverse banen als redacteur en verslaggever in 1996 correspondent 'Oost-Europa'. Ik versloeg daar de oorlog in Kosovo en tijdens die oorlog begon ik gaandeweg steeds meer radio te maken. Dat was mijn eerste contact met de NOS.

In 2001 werd ik correspondent in Indonesië. Ik bleef contact houden met de NOS, als invaller voor de toenmalige correspondent. En zo ben ik erin gerold. Het radio maken groeide uit tot een echt NOS-correspondentschap.

Reportages maken is wat ik het liefste doe, en misschien ook het beste. Ergens heen gaan, een plek, een gebeurtenis, en proberen de sfeer te vangen van wat daar gaande is. En daarna die sfeer dan vertalen in 2 minuten televisie, 3 minuten radio en een pagina krant. Het monteren voor radio en televisie vind ik net zo spannend als het componeren van een mooi krantenverhaal. Je werkt met sfeer, met suggestie, om de feiten zo interessant mogelijk te laten overkomen.

Ik heb de NDP prijs voor dagbladjournalistiek gewonnen voor mijn reportages over de oorlog in Kosovo.Mijn hoogtepunt voor de NOS was de nominatie voor 'De Tegel', samen met Eric Feijten en Mattijs van de Wiel, voor onze verslaggeving over de orkaan Haiyan ('Jolanda') in de Filippijnen.

Een dieptepunt beleefde ik op 19 mei 2010, toen ik in Bangkok door Thaise militairen werd neergeschoten. Dat gebeurde terwijl ik aan de telefoon was met Hilversum. Wij namen een gesprek op voor het Radio 1 Journaal. Het leverde onvergetelijke radio op: 'Au! I'm hit! I'm hit!' riep ik, en toen viel de verbinding weg. Een halfuur werd ik doodgewaand. De schade viel gelukkig mee. Toen mijn kogelwond was verbonden heb ik vanaf mijn bed zelfs nog enkele radiobijdragen geleverd.