Wouter Zwart

Correspondent Verenigde Staten
" "In Peking ben ik de afgelopen jaren getuige geweest van de geboorte van een wereldmacht" "

Wouter Zwart volgt na het behalen van zijn diploma aan de School voor Journalistiek in Utrecht verschillende opleidingen aan de Media Academie in Hilversum. Stages doet hij bij het Noordhollands Dagblad en het VARA/NPS programma Zembla.

 

In 1999 krijgt hij een aanstelling bij het NOS Journaal op de afdeling buitenland. Vanaf 2006 wordt Zwart bekend bij het grote publiek als dé buitenlandcorrespondent van het NOS Journaal voor China en het Verre Oosten. Vanuit zijn woonplaats in Peking verzorgt hij reportages voor televisie, radio en internet.

In 2006 wordt Wouter Zwart bekroond met de Philip Bloemendal Prijs, een stimuleringsprijs voor jonge talenten in de media die het nieuws op heldere en effectieve manier kunnen presenteren. 

In 2012 verhuist Zwart van Peking naar Washington, waar hij Eelco Bosch van Rosenthal opvolgt. "In Peking ben ik de afgelopen jaren getuige geweest van de geboorte van een wereldmacht. China's nieuwe positie en de veranderende verhoudingen met de Verenigde Staten hebben het politieke en economische landschap van de wereld dramatisch veranderd. Dat ik deze boeiende ontwikkelingen namens de NOS vanuit het andere perspectief in Washington mag blijven volgen, vind ik een grote eer", zegt hij.