Mitra Nazar

Correspondent Balkan
"De Balkan produceert meer geschiedenis dan het kan consumeren "

Het is een eer om de Balkanlanden te mogen volgen voor de grootste nieuwsorganisatie van Nederland. Juist in deze tijd, want de Balkan is terug van weggeweest in het nieuws. De vluchtelingencrisis heeft daar enerzijds voor gezorgd. De grote stroom van vluchtelingen die via de Balkan naar Europa trokken, liet zien hoe fragiel de nieuwste landen van Europa nog zijn. Ik zal die ontwikkelingen op de voet blijven volgen.

Maar er is meer: De Balkan ligt geografisch, maar ook op politiek niveau op het kruispunt tussen het westen en Rusland. Terwijl landen als Servie, Montenegro en Macedonie graag lid willen worden van de Europese Unie, liggen ze ook in de invloedssfeer van Rusland. In mijn verslaggeving probeer ik uit te leggen hoe die tegenstelling er in de praktijk uitziet, en wat de pijnpunten en gevolgen zijn.

De Balkan produceert meer geschiedenis dan het kan consumeren, zei Winston Churchill een paar decennia geleden al. Een uitspraak die nog altijd stand houdt. Via radio, televisie en online zal ik die levende geschiedenis op een toegankelijke manier neerzetten.