De NOS is de grootste journalistieke organisatie van Nederland en staat voor veel mensen symbool voor betrouwbaarheid. Dit vertrouwen willen we elke dag weer waarmaken en daar werken ruim 600 mensen keihard aan. Een flink aantal van hen kent u van gezicht of alleen van stem. Nieuwsgierig naar de persoon achter dat gezicht of die stem? Hier stellen zij zich aan u voor.

Marco Verhoef

Weerpresentator bij de NOS ben ik sinds 2004. Maar dat was niet mijn eerste stap in de wereld van het weer: in 1995 begon ik bij het KNMI, na een universitaire studie Meteorologie. Naast het presenteren van het weer op televisie ben ik te horen op Radio 1. Verder schrijf ik voor kranten en websites – uiteraard over het weer – en geef ik cursussen.

De ervaring die ik heb opgebouwd in de tv-wereld, is voor mij heel belangrijk. Ik kijk wel eens de eerste opname terug en gelukkig gaat het er nu heel anders aan toe. Maar dat geldt ook voor het hele journaal.

Het moet bij de bakker niet over mij gaan, maar over het weer

Ik vind het belangrijk dat de kijker na het weerbericht weet wat voor weer het gaat worden. Daarbij mag ik niet in de weg staan, bijvoorbeeld door kledingkeuze of woordgebruik. Het moet bij de bakker niet over mij gaan, maar over het weer. Pas dan is mijn missie geslaagd.

Een hoogtepunt noemen is lastig. Extreem weer is altijd een soort hoogtepunt. Dan is het belangrijk dat je er bovenop zit en heel duidelijk vertelt wat je te vertellen hebt. Wat blijft hangen zijn zeker ook de momenten dat het weerbericht volgt op 'zwaar nieuws', zoals het neerhalen van de MH17. Dan vraag ik mij af: “Waarom zou ik na dit journaal eigenlijk nog wat over het weer moeten zeggen…?”

*