Ronald Boot

Presentator NOS Langs de Lijn
"Eigenlijk heb je dan niets meer te wensen "

Er is niets leukers dan het presenteren van NOS Langs de Lijn. Elke keer een paar voetbalwedstrijden (en andere sporten) kijken en erover praten met collega’s die erbij zijn. Eigenlijk heb je dan niets meer te wensen. Ik doe dat al sinds 1991 op de zaterdagavond  en sinds 2013 ook op de vrijdagavond.

Daarnaast ben ik eindredacteur bij het NOS Journaal. Bovendien probeer ik met een groepje taalliefhebbers het taalgebruik bij de NOS te verbeteren: niet te formeel, voor een heleboel mensen begrijpelijk en natuurlijk foutloos. Dat is het doel, dat we overigens nog lang niet hebben bereikt.

Eigenlijk ben ik de journalistiek ingerold, want een echte opleiding daarvoor heb ik nooit gevolgd. Ik begon met het schrijven van stukjes over honkbal en later ijshockey voor het Eindhovens Dagblad. Ook Omroep Brabant wilde wel iets met die sporten en zo kwam ik aan mijn eerste echte journalistieke baan.

Dat was ook de opstap naar Hilversum. In 1988 ben ik gaan freelancen, omdat ik de kans kreeg om naar de Winterspelen in Calgary te gaan. Het waren de eerste van zeven Olympische Spelen. Maar omdat je in die tijd je geld niet alleen met sportverslaggeving kon verdienen, ben ik ook nieuws gaan doen. Eerst als radioverslaggever, later (vanaf 1995) als eindredacteur bij het NOS Journaal. Vooral de combinatie maakt dat ik het nog steeds erg naar mijn zin heb bij de NOS.