De NOS is de grootste journalistieke organisatie van Nederland en staat voor veel mensen symbool voor betrouwbaarheid. Dit vertrouwen willen we elke dag weer waarmaken en daar werken ruim 600 mensen keihard aan. Een flink aantal van hen kent u van gezicht of alleen van stem. Nieuwsgierig naar de persoon achter dat gezicht of die stem? Hier stellen zij zich aan u voor.

Mieke van der Weij

Ik presenteer voor de NOS iedere dinsdag Met het Oog op Morgen, iets waar met name mijn moeder enorm trots op zou zijn geweest. Helaas kreeg ze, net op het moment dat ik hoorde dat ik in mocht vallen, een hersenbloeding. Wat een tragiek!!

Dat ik voor tv en radio zou gaan werken, lag allerminst in de verwachting in het protestantse onderwijzersgezin waar ik in opgroeide. Na het gymnasium heb ik Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd aan de UvA. Wel deed ik, eenmaal in Amsterdam, heimelijk toelatingsexamen voor de toneelschool… en werd afgewezen.

Dus leuker werk dan dit is er voor mij eigenlijk niet

Via een studentenbaantje bij Het Parool kwam ik terecht in de journalistiek, en dat beviel meteen. Ik werkte voor de VPRO, de humanisten, VARA (Jules Unlimited), NCRV, en TROS. Veel radio, veel tv. Kunstmest voor de NPS was het leukste, maar de meeste mensen kennen me van de Rijdende Rechter.

Tegenwoordig doe ik vijf programma’s per week, voor NPO 1 en 4, en schrijf ik iedere week voor Mieke’s Leesclub en de NCRV-gids een boekrecensie. Ik lees sowieso erg veel en graag, dus leuker werk dan dit is er voor mij eigenlijk niet. En die toneelcarrière… ach.

*