Amber Brantsen

Presentator NOS Journaal

Altijd álles willen weten. Zo begon het. Mijn ouders werden er soms gek van. En dus moest er in groep 5 een spreekbeurt over ‘het nieuws’ komen. In het kader van participerende journalistiek vond ik dat een bezoek aan Omroep West daar bij hoorde. Daarmee was mijn eerste proefuitzending van het TV West-nieuws ook meteen een feit. Ik was verkocht.

Mijn studie Bestuurskunde in Leiden ben ik als een buitenbeentje doorgekomen. Daar waar iedereen een functie op een ministerie of een politieke post ambieerde, wilde ik juist aan de andere kant zitten. Vraagtekens zetten bij politieke keuzes. Beleidsfalen aan het licht brengen. En context geven aan nieuwe wetten en regels. Zodat door al die bomen het bos zichtbaar zou worden.

Via de lokale en regionale omroep ben ik bij de NOS terechtgekomen. Eerst als stagiaire, later werd ik redacteur en radionieuwslezer op NPO Radio 1 en NPO 3FM. Ik was anderhalf jaar co-host van het NOS Radio 1 Journaal toen ik een screentest mocht doen voor het Journaal.

En met succes, want ik mocht aan de slag als tv-presentator. Wat een eer! Ik mag u bijpraten over het laatste nieuws en de bijbehorende achtergronden. Reportages en interviews laten zien die wij hier bij de NOS met ziel en zaligheid maken. En daar ben ik best trots op!