Bert van Slooten

Verslaggever Brussel

Vertellen hoe de wereld in elkaar zit, zonder een oordeel te vellen, dat is wat mij inspireert. Ik ben sinds eind jaren zeventig journalist. Opgeleid aan de School voor de Journalistiek in Utrecht (de enige toen nog) en als sport- en rechtbankverslaggever bij het Utrechts Nieuwsblad het vak echt geleerd.

Ik ben vervolgens reizend correspondent in Afrika geweest en kwam, na de geboorte van mijn kinderen, terug in Nederland. Standplaats Den Haag. Vanaf het kabinet Lubbers II ben ik de politiek gaan volgen, eerst voor het Agrarisch Dagblad en sinds eind 1989 voor de publieke omroep.

In de jaren negentig ben ik programma’s gaan presenteren, aanvankelijk met een Haagse invalshoek – zoals Haagse Veteranen – , maar al snel kwamen daar De Ochtenden, Punch en het Radio 1 Journaal bij.

Dat presenteren deed ik graag, waarbij het leukste is om te vertellen wat het laatste nieuws is. Om de luisteraar bij te praten over wat er gaande is, om de vragen die bij dat nieuws horen te stellen. Of het nu gaat om de omwenteling in Egypte, de nachtelijke uitzending over de val van het kabinet Balkenende, de verschrikkingen in Rwanda, het ongeluk van Friso of de dag van nationale rouw: ik probeer te vertellen wat er gaande is op een toon die bij de gebeurtenis past. En dat doe ik ook vanuit mijn nieuwe standplaats Brussel.