Biem Buijs

Nieuwslezer NOS op 3, FunX, presentator NOS Radio 1 Journaal

Mijn eerste radio-uitzending maakte ik toen ik een jaar of 7 was. Een nieuwsbulletin, inclusief weerbericht en verkeersinformatie. En die piepjes voor het nieuws? Die maakte ik ook gewoon zelf. Ergens moet daar nog een cassettebandje van zijn.

Toen ik in Zwolle journalistiek ging studeren begon het echt. Bij de lokale omroep deed ik alles wat er maar te doen viel. Met de fiets op pad voor een reportage. Nieuws, politiek, plaatjes draaien. En daarna ging het hard. M’n eerste betaalde baantje als nieuwslezer bij Rebecca Radio. Economieredacteur bij het NOS Radio 1 Journaal en verschillende regionale omroepen.

In 2010 werd ik nieuwslezer op 3FM, in de ochtend bij Giel Beelen. Het was een erebaan, en ook een compleet circus op de radio. Nieuwslezen terwijl Adele en Ed Sheeran in de studio stonden, Serious Request… Maar er waren ook heftige nieuwsgebeurtenissen waar we uitgebreid bij stil stonden. De ramp met de MH17 bijvoorbeeld. En de tsunami in Japan, die was precies tijdens de ochtendshow.

In 2014 kwam daar ook nog de televisie bij, NOS op 3 ’s avonds laat. Van de schemerlamp in de radiostudio naar de autocue en de visagie. En zelfs nog eventjes de ochtendjournaals op NPO 1. Kon ik ook mooi eens leren hoe ik een stropdas moest strikken.

En nu ben ik weer volledig terug bij de radio. Op NPO Radio 1, 3FM en FunX. Maar bijvoorbeeld ook op de smart speaker. Live radio is fantastisch, maar podcasts en andere uitzendvormen worden steeds belangrijker. Dat komt goed uit, want ik geloof heel erg in de toekomst van ‘geluid’. Het idee dat je één op één praat met iemand die onderweg is, nog in bed ligt of aan het sporten is. Alsof je er even naast komt zitten en in gewone woorden vertelt wat er aan de hand is. Het plaatje in je hoofd is ook bijna altijd mooier dan de echte beelden. Want zeg nou zelf, het boek is toch ook meestal beter dan de film?