Gio Lippens

Verslaggever NOS Sport

Het mooiste compliment dat ik ooit kreeg kwam van een blinde luisteraar: “Dankzij jullie verslag heb ik het gevoel dat ik zelf tussen de renners in het peloton rijd…”. Het is misschien wel de essentie van het geven van sportcommentaar op de radio: schilderen met woorden. Zorgen dat de luisteraar met beeldende taal wordt meegenomen op een reis langs de opwindendste evenementen ter wereld.

Zonder de essentiële informatie te vergeten. Les één op de opleiding Journalistiek in Tilburg, lang geleden. Wie, wat, waar, hoe en waarom? De vragen die in elke bijdrage moeten worden beantwoord.

Na die opleiding ben ik aan de slag gegaan bij diverse dagbladen, waaronder het AD. Eerst als atletiekverslaggever, met Seoul 1988 als Olympisch debuut. Daarna de overstap naar de radio, in 1989. Een medium dat me na aan het hart ligt, juist vanwege de uitdaging om letterlijk zonder plaatjes een beeld te schetsen. Als commentator, als presentator van NOS Langs de Lijn ook.

Sinds 1993 ben ik bij de NOS vooral actief in de wielersport, met elke Tour de France als hoogtepunt in een jaar. Het verveelt nooit, het stompt niet af. Ondanks alle affaires. Of misschien wel dankzij alle affaires. Want ook dat is een kernwaarde in de journalistiek. Blijf je onderwerp volgen, in goede én in slechte tijden.