Maarten Ducrot

Commentator NOS Sport

Sedert 2004 ben ik uw vaste analist bij wielerwedstrijden. Afgestudeerd als organisatiepsycholoog met Economie als bijvak heb ik me door mijn loopbaan als beroepswielrenner tevens verdiept in de sportpsychologie. Dat moet wel als je je tijdens de studie een jaar of tien op Tour de France-niveau in de koers beweegt met het doel om een etappe te winnen.

Topprestaties worden geleverd door mensen die zichzelf tegenkomen en dan toch wegen zoeken om de volgende stap naar het doel te zetten. Dat vind ik fascinerend en ik zie het als mijn taak om de verhalen over die worstelende wielrenners aan u te vertellen tijdens de koers.

Op het WK van 2010 in Geelong (Australië) kwam dat allemaal samen: Contador raakte zijn Tour-overwinning kwijt en het peloton letterlijk de weg (de koers moest zonder oortjes) toen de kopgroep bijna een ronde inliep. Maar daarna hebben we een van de spannendste koersen ooit gezien. Hushovd won. Jammer genoeg was dat om 04.00 uur onze tijd, dus niet veel mensen hebben met mij en Mart Smeets mee zitten genieten.

Prestaties worden niet alleen in de koers geleverd. Iedereen presteert op zijn of haar niveau, in werk en privé. Naast mijn werk als tv-analist ben ik ondernemer en founder van een organisatieadviesbureau dat zich ten doel stelt de prestaties van mensen in de bedrijven waar ze werken te verbeteren.