Marcel Gelauff

Hoofdredacteur NOS Nieuws

In 1980 ben ik als leerling-journalist begonnen bij de Leidse Courant. Dat was een kleine regionale redactie, waar ik het vak heb geleerd en als chef Stadsredactie vertrok. In 1987 stapte ik over naar De Gooi- en Eemlander in Hilversum, waar ik onder andere chef Nieuwsdienst was.

Prachtige jaren, want als (beginnend) journalist komt in de regio-journalistiek werkelijk elk onderwerp op je pad. Buitengewoon leerzaam – journalistiek en qua algemene ontwikkeling.

In 1992 volgde de overstap naar RTL Nieuws, waar ik onder meer eindredacteur was en ook nog even chef van de parlementaire redactie. Sinds 2003 werk ik bij de NOS. Eerst als adjunct-hoofdredacteur bij alleen het NOS Journaal en sinds 2011 als hoofdredacteur NOS Nieuws (radio, tv en online).

Mijn keuze voor de journalistiek ontstond min of meer toevallig. Je verdiepen in de wereld om je heen, feiten en achtergronden verzamelen en analyseren, ze in context plaatsen en daar zo doordacht een krant of programma van maken dat je je doelgroep werkelijk bereikt; ik heb me er altijd zeer op mijn plek bij gevoeld. Als maker vroeger en nu als leidinggevende.

In al die jaren waren er veel hoogtepunten, maar de ramp met de MH17 zal me in elk geval bijblijven. Weinig onderwerpen hebben zo’n impact gehad en maken zo goed duidelijk wat het belang van nieuws en kwaliteitsjournalistiek voor de samenleving is. Daar zet ik me graag elke dag met volle overtuiging voor in.