Rop Zoutberg

Correspondent Spanje en Portugal

Het mooiste verjaarscadeau dat ik ooit kreeg was het fototoestel op mijn twaalfde verjaardag. Het was een Oost-Duitse Beirette camera. Ik ging afdrukken en voor ik het wist was het filmpje vol. Mijn eerste reportage ging al met al over een verjaardagsfeest op een volkstuin in Amsterdam. Nog diezelfde week leerde mijn vader mij hoe je foto’s moest afdrukken. Toen heb ik geleerd hoe je door naar de wereld om je heen te kijken verhalen vertelt.

Zo is het gebleven. Na de middelbare school werkte ik een tijd als freelance fotograaf en werd ik na drie mislukte pogingen toegelaten tot de school voor de journalistiek. Mijn eerste baan kreeg ik bij Trouw, waar ik startte als fotoredacteur. Maar ik wilde meer, zelf de verhalen optekenen als verslaggever. Tijdens een sabbatical year vestigde ik me in Spanje om de taal te leren. Ik ben niet meer teruggekeerd naar Nederland.

In 2004 kreeg ik de kansen om vanuit Madrid voor de NOS aan de slag te gaan en nog niet eerder ingeslagen paden te verkennen. Ik leerde radio- en televisiemaken, deel uitmakend van een ongekende groep collega’s in Hilversum en op andere buitenlandse posten. Inmiddels heb ik ook enkele jaren verslag gedaan vanuit Rome.

Iedereen zal je een andere geschiedenis vertellen van hoe hij of zij bij de NOS terecht kwam. Maar wat we gemeen hebben is dat we allemaal driftig om ons heen turen. Om te zien of we de verhalen van deze wereld kunnen vertellen.