Ties Brock

Correspondent Israël en Palestijnse gebieden

Ik moet een jaar of acht zijn geweest toen ik met mijn opa een krantje maakte. Het heette “Af en Toe” en verscheen zo nu en dan, als wij er zin in hadden. Er stond dan een kruiswoordpuzzel in, een verhaaltje en misschien nog een ingezonden brief van mijn moeder of oma. Veel meer lezers hadden we trouwens ook niet.

Inmiddels ben ik wat ouder en is “Af en Toe” veranderd in “Altijd. Overal”, het motto van de NOS. Maar wat blijft: het plezier om een verhaal te vertellen, of dat nu voor mijn oma is, of voor miljoenen Nederlanders.

Het mooie van het werk als journalist vind ik dat je nooit precies weet waar je op uitkomt als je je in een onderwerp verdiept. Op weg naar antwoorden is het altijd de vraag wie je zult spreken en waar je terecht komt. Die journalistieke reis is de reden dat ik dit vak zo leuk en afwisselend vind.

Dat geldt zeker ook voor mijn baan als correspondent in Israël en de Palestijnse gebieden. Een regio waar veel mensen een mening over hebben en waar kleine en grote dingen heel gevoelig kunnen liggen. Een plek waar een asymmetrisch conflict al decennialang het leven van veel inwoners beheerst. Maar ook een regio waar mensen ondanks hun grote verschillen veel met elkaar delen, of ze dat nu willen of niet.

Ik zie het als mijn opdracht om hier ter plekke uit te zoeken wat er precies speelt en dat op een interessante en evenwichtige manier onder de aandacht te brengen. Een mooie en ook verantwoordelijke taak, die ik hoop nog lang te mogen vervullen. Of dat nu hier in het Heilige Land is, of op heel andere plekken.