Veelgestelde vragen

Elke dag krijgen wij een groot aantal vragen binnen. Die gaan over van alles: over de inhoud, ons taalgebruik, de techniek... noem maar op. Hieronder staat een selectie van de meest gestelde vragen en onze antwoorden daarop. Staat uw vraag er niet tussen? Stel hem dan hier.

De decorstukken van de programma’s én de techniek waren aan vervanging toe. Er is gekozen voor een gezamenlijke aanpak, die efficiënter, tijd- en kostenbesparend is. Efficiënter omdat het NOS Journaal, Nieuwsuur (NOS/NTR) en het NOS Jeugdjournaal in de nieuwe situatie uit één decor komen, met uniforme software en aansturing van de schermen. Het nieuwe decor is tijdbesparend omdat het niet meer tussen de uitzendingen door hoeft te worden omgebouwd. De kosten van het nieuwe decor passen binnen het reguliere budget van de NOS en de NTR en binnen de bestaande afschrijvingen van de technische investeringen. Met het nieuwe decor kunnen we ons publiek hoogwaardige en dynamische uitzendingen bieden.

Het opvallendst is dat het nieuwe decor rond is, waardoor het gemakkelijker is om de verschillende programma’s vanuit één decor uit te zenden. De uitzending kan 360˚ in beeld worden gebracht. Kenmerkend zijn verder de grote schermen die de presentatie ondersteunen om het nieuwsverhaal nóg beter te vertellen. Het weerscherm van het NOS Journaal is behoorlijk breder; de weerpresentator kan ‘langs’ het weer van de week lopen.

Het nieuwe decor is ontworpen door crossmedia bedrijf Fisheye.

Een gemeenschappelijk decor onderstreept de intensieve samenwerking van Nieuwsuur (NOS/NTR) met NOS Nieuws en NOS Sport. Voor de kijker brengt het nieuwe decor meer eenheid tussen de programma’s, maar wel met behoud van het eigen karakter. Bovendien is het gemeenschappelijke decor efficiënter en tijdbesparend, omdat de studio niet meer tussen de uitzendingen door omgebouwd hoeft te worden zoals voorheen het geval was. 

De formats van deze programma's veranderen niet, de programma’s zijn alleen te zien in een nieuw jasje. De opbouw van de programma’s is verder hetzelfde gebleven. De kenmerkende Nieuwsuur-desk (waarachter de anchor zit) is ook gebleven en de presentatoren van het NOS Journaal staan als vanouds voor de schermen.

In december 2016 wordt ook de (kleinere) studio van de overige NOS Journaal-uitzendingen aangepast aan de nieuwe vormgeving. Uit deze studio komen de uitzendingen tussen 06.30 en 17.00 uur, en het late journaal rond middernacht. 

Het decor van de sportstudio is na dit jaar financieel afgeschreven. Binnenkort beginnen de brainstormsessies over een nieuw decor.