Veelgestelde vragen

Elke dag krijgen wij een groot aantal vragen binnen. Die gaan over van alles: over de inhoud, ons taalgebruik, de techniek... noem maar op. Hieronder staat een selectie van de meest gestelde vragen en onze antwoorden daarop. Staat uw vraag er niet tussen? Stel hem dan hier.

We zijn ons van dit mogelijke effect zeer bewust en vinden zeker dat we hier een verantwoordelijkheid in hebben. Zoals we een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben en ervaren voor alles wat we uitzenden.

We zoeken daarom steeds een midden door enerzijds vanuit onze publieke taak als nieuwsorganisatie te laten zien wat er feitelijk plaatsvindt, maar anderzijds op afstand te blijven waar dat nodig is of waar we inderdaad een dader zouden kunnen helpen.

Het is daarbij goed te bedenken dat als de politie of arrestatie-eenheden voor een gebouw staan mogelijke verdachten in dat pand dat ook zelf ter plekke al snel kunnen waarnemen. En als kijker kunt u natuurlijk niet weten welk beeld we niet uitzenden. Overigens is ook niet al het beeld dat we uitzenden live.

Hoofdredactie NOS Nieuws

NPO 1 is één van de drie televisiezenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Op NPO 1 worden programma's uitgezonden voor een breed publiek, zoals shows, spelletjes, series, drama, comedy, sport en grote
(sport-)evenementen. Maar NPO 1 is ook dé calamiteitenzender van de publieke omroep. Wanneer er sprake is van 'breaking news' en er behoefte is aan een extra NOS Journaal dan zal dit worden uitgezonden op NPO 1. Dit gaat echter altijd in overleg met de programmacoördinator en de betrokken omroep.

Het snelle, directe nieuws, het zogenaamde 'eerstelijns nieuws', vind je op NOS.nl, radio en NOS Teletekst.
In het NOS Journaal op de televisie komen nieuwsonderwerpen aan bod die zich lenen voor meer verdieping en achtergrond, het zogenaamde 'tweedelijns nieuws'. De keuze wordt bepaald door de redactie, die daarvoor een journalistieke afweging maakt. Doordat de ruimte in een televisie- of radio-bulletin beperkt is, kan het voorkomen dat een nieuwsonderwerp op dat moment niet aan bod komt.