Veelgestelde vragen

Elke dag krijgen wij een groot aantal vragen binnen. Die gaan over van alles: over de inhoud, ons taalgebruik, de techniek... noem maar op. Hieronder staat een selectie van de meest gestelde vragen en onze antwoorden daarop. Staat uw vraag er niet tussen? Stel hem dan hier.

Bij de NOS zijn veel reacties binnengekomen op onze berichtgeving over de zaak Nicky Verstappen en dan met name op het voluit noemen van de naam van verdachte Jos Brech en het laten zien van foto`s en video`s van hem. Lees hier de toelichting van Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws.

De NOS heeft de afgelopen dagen de volledige naam van Jos Brech gebruikt in de berichtgeving en hem herkenbaar in beeld gebracht. Nu hij is opgepakt, is er geen reden meer om hem herkenbaar in beeld te brengen en zijn naam voluit te gebruiken op de NOS-platforms. Jos B. is een verdachte van een strafbaar feit en we behandelen hem hetzelfde als andere verdachten.

Commentaar Hoofdredactie Nieuws


We passen oude artikelen niet aan, omdat we ons archief intact willen houden en we de geschiedenis niet willen herschrijven. Men moet kunnen terugvinden wat we in het verleden hebben gepubliceerd, zoals we het op de verschijningsdatum hebben gepubliceerd.

 

NPO 1 is één van de drie televisiezenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Op NPO 1 worden programma's uitgezonden voor een breed publiek, zoals shows, spelletjes, series, drama, comedy, sport en grote
(sport-)evenementen. Maar NPO 1 is ook dé calamiteitenzender van de publieke omroep. Wanneer er sprake is van 'breaking news' en er behoefte is aan een extra NOS Journaal dan zal dit worden uitgezonden op NPO 1. Dit gaat echter altijd in overleg met de programmacoördinator en de betrokken omroep.

Het snelle, directe nieuws, het zogenaamde 'eerstelijns nieuws', vind je op NOS.nl, radio en NOS Teletekst.
In het NOS Journaal op de televisie komen nieuwsonderwerpen aan bod die zich lenen voor meer verdieping en achtergrond, het zogenaamde 'tweedelijns nieuws'. De keuze wordt bepaald door de redactie, die daarvoor een journalistieke afweging maakt. Doordat de ruimte in een televisie- of radio-bulletin beperkt is, kan het voorkomen dat een nieuwsonderwerp op dat moment niet aan bod komt.