Veelgestelde vragen

Elke dag krijgen wij een groot aantal vragen binnen. Die gaan over van alles: over de inhoud, ons taalgebruik, de techniek... noem maar op. Hieronder staat een selectie van de meest gestelde vragen en onze antwoorden daarop. Staat uw vraag er niet tussen? Stel hem dan hier.

Onze technische afdeling is ervan op de hoogte dat er problemen zijn met de NOS-app voor Windows Phone. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing.

Je vindt de uitzendingen in de NOS-app onder het tabblad 'Video'. Als je verder nog vragen of opmerkingen hebt, laat het ons weten.

We introduceren deze navigatie zodat er sneller kan worden genavigeerd. Ook kunnen we met deze navigatie de app verder uitbreiden. Je kan zelf instellen welke categorieën in de menu-balk verschijnen om het navigeren te versnellen. Kies hiervoor voor 'Meer' en voor 'Wijzigen'. Sleep vervolgens de gewenste categorieën naar boven om de menu-balk te wijzigen.

We werken momenteel aan een nieuwe versie van de NOS-app met een splitsing tussen notificaties voor nieuws- en sportnieuws. Je kan daar zelf aangeven welke berichten je wilt ontvangen.

Het landelijke publieke omroepbestel kent een zogenaamde 'duale financiering'. De publieke omroep wordt bekostigd uit algemene middelen en uit reclame-inkomsten. De NOS is – evenals de andere publieke omroepen - voor een deel van de financiering afhankelijk van deze reclame-inkomsten. De Mediawet biedt - onder strikte voorwaarden - de mogelijkheid aan de STER om reclameboodschappen aan te bieden op televisie, radio en internet.

De NOS.nl site is responsive, dus al het nieuws en alle functionaliteiten zijn op de gewone (desktop) site en op de mobiele site terug te vinden.

De NOS-app is onze grootste en belangrijkste app: hier vind je het meest complete nieuwsoverzicht van de NOS,  inclusief livestreams en de mogelijkheid om NOS-programma’s terug te kijken. Het aanbod in de NOS Play-app is veel beperkter en het publiek is veel kleiner. De NOS Play-app is een proeftuin voor nieuwe technologieën die we in de toekomst naar de NOS-app willen brengen.

De NOS is gestopt met het aanbieden van cookievrij.nos.nl. Er is voor gebruikers een verfijnde mogelijkheid om zelf in te stellen wat u wel en niet wenst in termen van cookie-gebruik, raadpleeg hiervoor de cookie-instellingen op:

http://cookiesv2.publiekeomroep.nl/data/sites/nos.nl/?npo_rnd=910447940

De achtergrond van een en ander is dat we de afgelopen periode onze website en de mobiele apps hebben vernieuwd. Het is kostbaar om naast de nieuwe infrastructuur ook de oude infrastructuur in de lucht te houden. Daarom werken we eraan om online producten gebruik te laten maken van deze nieuwe infrastructuur (indien mogelijk).

Zorg ervoor dat u de laatste versie van de NOS Play-app voor IOS hebt geïnstalleerd. Ga met uw iPhone, iPad of iPod naar http://nos.nl/japp of zoek in iTunes naar ‘NOS Journaal’ om de app te downloaden. Let wel op dat u de NOS Play-app van de NOS downloadt.

Kijk hier voor meer informatie over de werking van de apphttp://weblogs.nos.nl/mobiel/nos-journaal-app/

De naam NOS Journaal-app dekte de lading niet meer. Met de app kon je al de laatste nieuws- en sportuitzendingen terugkijken op je mobiel of op je tv. Nieuw in deze app is de mogelijkheid om push-berichten te ontvangen bij de start van nieuws- en sport-livestreams. En een pushbericht heeft altijd een afzender. Om te voorkomen dat gebruikers van ‘NOS Journaal’ een bericht krijgen dat er een livestream van Sport is gestart, is de naam veranderd naar NOS Play.

De terugknop verdwijnt wanneer u in een artikel in de app naar beneden scrollt. Dit doen we om meer ruimte voor het artikel te creeëren, zodat het fijner leest. Wanneer u binnen het artikel weer omhoog scrolt, verschijnt de terugbutton weer.
U kunt een artikel ook sluiten door vanaf de linker rand van het scherm naar rechts te vegen.
De software werd niet meer doorontwikkeld en ondersteund. Dit geldt overigens ook voor andere Teletekst-initiatieven, zoals bijvoorbeeld de Teletekst iGoogle variant.
Technisch gezien is de NOS-app voor beide apparaten gelijk. Daarom staat in de Apple App Store maar een NOS- app die zich aanpast aan het apparaat waarop hij is geïnstalleerd.
De site is responsive, dat betekent dat deze zich automatisch aanpast aan de grootte van het scherm. Er is een groeiend aantal type schermen (smartphone, tablet, pc) en hierdoor ziet de site er op al deze varianten zo goed mogelijk uit.

Mogelijk zorgt een Adblocker-plugin ervoor dat de reclame voorafgaand aan de video en vervolgens de volledige video geblokkeerd wordt. In dat geval kunt u proberen de plugin uit te schakelen om te zien of dat het probleem verhelpt.

Mocht dit niet werken dan kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier: http://over.nos.nl/uw-reacties/uw-vraag-of-reactie

Op de Nieuws- en Sportoverzichtpagina’s vindt u aan de linkerkant een link naar de Videopagina. Hier kunt u de meest recente video’s van elke categorie vinden. Via het datumveld kunt u video’s uit het archief terugkijken.

Op alle mobiele toestellen met een internetbrowser en internettoegang kunt u onze website bekijken. Bepaalde content (livestreams, video's, uitzendingen) is in verband met rechten alleen vanaf een Nederlands ip-adres te zien.

De NOS Journaal-app is ooit alleen uitgebracht voor iOS. We testen geen platforms, maar functionaliteiten in deze app. Daarbij is het besturingssysteem niet altijd interessant. Als er aanleiding voor is, lanceren we wellicht in de toekomst ook experimentele apps op andere platforms.

De NOS bood tot voor kort verschillende apps aan voor smart tv’s, zoals een app met het laatste nieuws en een sport-app. Al deze losse apps zijn nu samengevoegd en vormen één NOS-app waarop het complete aanbod te bekijken  is. Dus nieuws, sport, weer- en verkeersinformatie, de voetbalstanden en de live streams, alles handig bij elkaar in één app. Praktisch voor de gebruiker en voor de ontwikkelaar, want als er maar een app onderhouden en verfijnd hoeft te worden, scheelt dat in kosten.

Deze alles-in-een NOS-app is beschikbaar op smart tv’s van Philips, Samsung vanaf het jaar 2012 of uit dat jaar in de series 6xxx en 7xxx, LG, Sony en op de Sony Playstation 3 en 4.

De apps en de website kunnen prima naast elkaar bestaan. Onderzoek wijst uit dat mensen voor hun dagelijkse nieuws het liefst een app gebruiken maar als u geen app kunt of wilt installeren, dan kunt u gebruik maken van de site. We zien dat steeds meer mensen onze site bezoeken vanuit een link op een social media platform. Deze mensen hebben nog niet altijd de NOS Play-app gedownload, de responsive NOS.nl site geeft hen een geoptimaliseerde pagina voor mobiel gebruik.