Veelgestelde vragen

Elke dag krijgen wij een groot aantal vragen binnen. Die gaan over van alles: over de inhoud, ons taalgebruik, de techniek... noem maar op. Hieronder staat een selectie van de meest gestelde vragen en onze antwoorden daarop. Staat uw vraag er niet tussen? Stel hem dan hier.

De NOS heeft geen eigen ‘skill’ waarmee je via Amazon Alexa het laatste nieuws kunt beluisteren. De belangrijkste reden daarvoor is dat Amazon Alexa geen ondersteuning biedt in de Nederlandse taal. De Google Assistent, bijvoorbeeld, doet dat wel. Daarom experimenteren we op dat platform wel met een eigen voice-app.  

De skill waarmee je tot voor kort het NOS nieuws beluisterde, is dus door iemand anders gemaakt. Iemand die het nieuws downloadde vanaf een locatie bedoeld voor lokale radiostations die – tegen betaling – het NOS nieuws uitzenden. Om die illegale downloads te stoppen hebben we de downloadlocatie voor de lokale radiostations veranderd, zodat die het NOS nieuws weer gewoon voor zichzelf hebben. En op de originele downloadlocatie hebben we een muziekje gezet. Dus als je het muziekje hoort, weet je zeker dat iemand het nieuws van de NOS zonder toestemming van de NOS wilde aanbieden. En daar misschien nog geld mee probeerde te verdienen ook.

Omdat we hier meerdere klachten over hebben gehad, gaan we wel bekijken of het nuttig is om een eigen NOS-skill voor Amazon Alexa te maken en aan te bieden.

Het laatste NOS radionieuws is overigens altijd te beluisteren via de button ‘Laatste journaal’ rechtsbovenaan https://www.nporadio1.nl/gemist en de NPO Radio 1-app.

 

 

Het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen past zijn beroemde openingstune, het lied Gute Nacht Freunde van Reinhard Mey, niet aan. Hoofdredacteur Marcel Gelauff heeft dat gezegd naar aanleiding van een open brief. Daarin werd gevraagd om een nieuwe tune, omdat de huidige zou oproepen om sigaretten te roken. 

Vrij vertaald luidt de tekst: 'Wat ik nog zou willen zeggen, duurt een sigaret en een laatste glas terwijl ik al sta.' Marcel Gelauff liet weten dat het niets meer of minder is dan een tune die 43 jaar geleden is gekozen en inmiddels iconisch is. "Er is geen enkele grond om aan te nemen dat de NOS hiermee roken als normaal gedrag voorstelt, of als een onaantastbare vanzelfsprekendheid". KWF Kankerbestrijding laat weten het niet erg te vinden als de openingstune niet wordt aangepast.