Terugblikken en aftellen bij de NOS

De periode tussen Kerst en Nieuwjaarsdag staat bij de NOS bol van de tradities. Koning Willem-Alexander opent de rij uitzendingen met zijn kersttoespraak op Eerste Kerstdag. Daarna volgen de jaaroverzichten van nieuws, sport en het NOS Jeugdjournaal. Ook blikken we terug op de Olympische en de Paralympische Spelen én op de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Verder wordt stilgestaan bij hen die ons ontvielen. Kortom: het jaar 2018 in al zijn facetten, nog één keer in beeld bij de NOS.

Het oude jaar wordt vervolgens uitgeluid met het Nationaal Aftelmoment en het nieuwe jaar begint traditiegetrouw met het Nieuwjaarsconcert, het skispringen in Garmisch Partenkirchen en het NK Marathonschaatsen.

Hieronder staan alle details van de extra NOS-programma’s in december en op Nieuwjaarsdag.

Kersttoespraak koning Willem-Alexander
Dinsdag 25 december, 13.00-13.10 uur, NPO 1 (met gebarentolk: NPO 2), 18.10 - 18.20 uur, NPO 1 (herhaling)Op Eerste Kerstdag spreekt koning Willem-Alexander vanuit Paleis Noordeinde zijn jaarlijkse kerstboodschap uit. De toespraak wordt rechtstreeks uitgezonden op radio en televisie.

De Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden
Woensdag 26 december, 18.08-18.43 uur, NPO 1
Midden in de warme zomer dook olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden in Leeuwarden het water in om de Elfstedentocht zwemmend af te leggen. Tweehonderd kilometer, voor het goede doel. Hoewel hij na 163 kilometer moest opgeven, stond het land op z’n kop. Dionne Stax gaat met Van der Weijden terug naar de plekken waar het goed ging en waar hij het moeilijk had. Ook bekijken ze welk kankeronderzoek mogelijk is gemaakt met het geld dat zijn actie opleverde. Met veel niet eerder uitgezonden beelden.

Uit het Leven 2018
Vrijdag 28 december, 21.27-22.38 uur, NPO 1
Herman van der Zandt brengt een eerbetoon aan mensen die ons in 2018 ontvielen. Bekende namen als Mies Bouwman, Aretha Franklin, John Lanting en de premiers Lubbers en Kok. En van mensen van wie de naam misschien niet zo snel een belletje doet rinkelen, maar die wel degelijk een rol hebben gespeeld in de geschiedenis en/of ons leven. Zoals Ingvar Kamprad, de oprichter van Ikea. Of George Molnar, de laatste nog levende getuige van de ondertekening van de Duitse capitulatie in hotel De Wereld in Wageningen.

NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht
Zaterdag 29 december, 18.30-19.20 uur, NPO 3
De enorme doorbraak van de populaire game Fornite, het Thaise voetbalteam dat na een spannende race tegen de klok levend uit een grot wordt gehaald, het bijna dagelijkse nieuws over de kinderen Lili en Howick, de recordbrekende zomer… Het zijn enkele van de vele nieuwsonderwerpen die langskomen in het NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht. Een herbeleving van het grootste en opmerkelijkste (kinder)nieuws van 2018. Presentator Siham Raijoul: “Bij het samenstellen van alle onderwerpen voor dit jaaroverzicht kregen we zelf heel vaak een ‘Oh ja!’-gevoel. En we hopen dat de kijker dat ook zal krijgen.“ Die kijker ziet onder meer nooit eerder vertoonde beelden van de redding van de Thaise jongens en pakkende en sfeervolle maandoverzichten. Met veel aandacht voor kinderen die in het nieuws waren, waarbij ook wordt vermeld hoe het nu met hen gaat. “Het NOS Jeugdjournaal heeft inmiddels een lange traditie met zijn jaaroverzichten. We hopen dat ook dit keer kinderen van het begin tot het eind met veel plezier zullen kijken.” 

Jaaroverzicht Olympische Spelen 2018
Zaterdag 29 december, 18.58-19.51 uur, NPO 1
De Nederlandse equipe verzamelde op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang twintig medailles. De vijfde plek op de medaillespiegel. De NOS blikt terug op de op één na succesvolste Winterspelen ooit. De Spelen van Suzanne Schulting en Kjeld Nuis vormen de rode draad. Schulting werd de eerste Nederlandse goudenmedaillewinnaar in het shorttrack. Nuis kan met gouden medailles op de 1000 en 1500 meter met een trots gevoel terugkijken op de Spelen. Ook alle andere olympische hoogtepunten (maar ook de dieptepunten) zetten we zaterdag 29 december op een rijtje.

NOS Oranje Jaaroverzicht 2018
Zaterdag 29 december, 19.36-20.11 uur, NPO 2
Vijf jaar zit koning Willem-Alexander nu op de troon. In die tijd heeft hij een heel eigen stijl ontwikkeld en heeft hij zich ontpopt tot een benaderbare en emotionele koning. Dat blijkt ook uit de activiteiten die hij het afgelopen jaar ondernam. Astrid Kersseboom laat ze nog eens de revue passeren. We zien onder andere de  staatsbezoeken aan Estland, Letland, Litouwen, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk en het bezoek aan inwoners van Kloosterburen die zich inzetten voor de leefbaarheid van hun dorp.

NOS Jaaroverzicht Sport 2018
Zondag 30 december, 19.00-19.53 uur, NPO 1
De NOS blikt in het jaaroverzicht terug op de Nederlandse sportieve gebeurtenissen van 2018. Het bijzondere jaar voor de Nederlandse wielrenners Tom Dumoulin, Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen. Maar ook het veel besproken jaar van Max Verstappen, het Oranjeloze WK Voetbal in Rusland en de unieke prestaties van tennisster Kiki Bertens en motocrosskampioen Jeffrey Herlings komen aan bod.

NOS Paralympisch Jaaroverzicht 2018
Zondag 30 december, 20.17-20.58 uur, NPO 2
Niet eerder presteerde Nederland zo goed op de Paralympische Winterspelen als in de editie van 2018, in Pyeongchang in Zuid-Korea: drie keer goud, drie keer zilver en één keer brons. Goed voor de tiende plaats in het medailleklassement. Twee gouden medailles komen voor rekening van snowboardster Bibian Mentel. Herman van der Zandt blikt terug op de hoogtepunten en praat na met Mentel, van wie – door haar ziekte – tot op het allerlaatste moment onzeker was of ze wel mee kon doen.

NOS Jaaroverzicht Journaal
Zondag 30 december, 21.30 uur, NPO 1
2018 was het jaar van de lange, hete en droge zomer. Het ene weerrecord na het andere, hittegolven, lage waterstanden en droogte. En het was het jaar van de historische toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea.
Op Terschelling spreekt Annechien Steenhuizen met NOS-weerman en klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke over de Nederlandse zomer en over de klimaatverandering, de gevolgen ervan en wat ons te doen staat.
Bij de grens tussen Noord- en Zuid-Korea bespreekt Steenhuizen de historische ontwikkelingen tussen beide landen, en de rol van Amerika daarin, met de NOS-correspondenten Marieke de Vries en Wouter Zwart. Ook het handelsconflict tussen de VS en China komt aan de orde.
In het jaaroverzicht is verder aandacht voor onder meer de Nederlandse politiek, de Brexit en het besluit om de gaskraan in Groningen dicht te draaien.

NOS Nationaal Aftelmoment
Maandag 31 december, 23.44-24.04 uur, NPO 1
Bij de Hofvijver in Den Haag blikt Dionne Stax terug op de allermooiste momenten van het jaar. Het nieuwe jaar wordt ingeluid met een indrukwekkende vuurwerkshow.

NOS Nieuwjaarsconcert
Dinsdag 1 januari 2019, 11.15-13.55 uur, NPO 1
Het traditionele nieuwjaarsconcert met muziek van de familie Strauss en tijdgenoten, rechtstreeks uitgezonden vanuit de Musikverein in Wenen. De Wiener Philharmoniker wordt deze editie gedirigeerd door Christian Thielemann van de Staatskapelle Dresden. Het commentaar is van Edwin Rutten.

Skispringen Garmisch Partenkirchen
Dinsdag 1 januari, 14.07 - 16.07 uur, NPO 1
1 januari staat voor Garmisch-Partenkirchen: schansspringen kijken. Traditiegetrouw is de tweede wedstrijd van het Vierschansentoernooi rechtstreeks te zien bij de NOS. Het commentaar is van Ayolt Kloosterboer.

NK Marathonschaatsen
Dinsdag 1 januari, 16.12 -18.58 uur, NPO 1
Rechtstreeks verslag van de Nederlandse kampioenschappen marathonschaatsen. Dit jaar op het kunstijs van Groningen. Met om 16.00 uur de vrouwen in actie; vanaf 17.30 uur zijn de mannen aan de beurt. Jeroen Stomphorst presenteert de uitzending; het commentaar is van Herbert Dijkstra.