Hoe staat de NOS in de zwartepietendiscussie?

Precies zoals je ons hopelijk herkent: nieuws en maatschappelijke gebeurtenissen zo onafhankelijk en veelzijdig mogelijk verslaan. Daarom neemt de NOS zelf ook geen standpunt in, óók niet in de zwartepietendiscussie.

Tegelijkertijd is er bijna geen maatschappelijke discussie die zoveel emotie oproept als deze. Dat merken we bij de NOS ook aan de vele reacties over onze berichtgeving. Veel verhitte reacties van ‘beide kanten’. Van de ene kant soms het verwijt dat we vooral oog hebben voor mensen die tégen Zwarte Piet zijn, terwijl de andere kant juist vindt dat we te vaak berichten over mensen die Zwarte Piet willen behouden.

Bij de NOS hebben we niet de illusie dat we die uiterste meningen kunnen overbruggen via onze berichtgeving. Daar is de discussie eenvoudigweg te emotioneel voor.

Het maakt ons wel extra scherp over de keuzes die we maken. Waar berichten we over, in welke vorm en mate? Bij de NOS-redactie leidt dat ook tot stevige discussies. Pas als we daar helemaal uit zijn, maken we een keuze. Altijd door onverminderd vast te houden aan onze journalistieke uitgangspunten: onafhankelijk en veelzijdig aandacht besteden aan nieuws en maatschappelijke discussies. De zwartepietendiscussie is daarop geen uitzondering.

Deel dit artikel