Waarom tonen jullie beelden van het doodschieten van een Amerikaanse jongen? Ik vind het schokkende beelden.

Wij begrijpen dat deze beelden schokkend kunnen zijn. Soms kiezen we er toch voor om een indruk te geven van wat zich heeft afgespeeld, omdat we het als onze taak zien om te berichten over de wereld om ons heen. In die wereld doen mensen elkaar en dieren van alles aan en is er oorlog en geweld. Dat willen we niet verstoppen of ontkennen. Ook niet in beeld.

De vraag is altijd hoe ver we daar in gaan. Misschien denk je dat we alle beschikbare beelden van de schietpartij hebben uitgezonden, maar dat is niet het geval. Integendeel. We hebben juist veel beschikbare beelden níet uitgezonden. Zoals we in allerlei onderwerpen details of schokkend beeld achterwege laten omdat we denken dat we anders ons doel voorbij zouden schieten. Probleem daarbij is natuurlijk dat jij nooit kunt weten wat we heel bewust wel of niet uitzenden. Maar neem van ons aan dat er altijd veel discussie is op de redactie voordat we een keuze maken. Die keuze maken we op journalistieke gronden en wegen we zorgvuldig af.

We zien het NOS Journaal overigens als een programma voor volwassenen. Het is aan de ouders om te bepalen waar ze hun kinderen mee in aanraking brengen. Dat betekent niet dat we er geen rekening mee houden dat ook kinderen kunnen kijken, maar dat is niet doorslaggevend. Als er beelden zijn die als schokkend kunnen worden ervaren, zeggen we dat altijd voordat we ze laten zien.

Deel dit artikel