Waarom besteedt de NOS minder aandacht aan de Paralympische Spelen dan aan de Olympische Spelen?

De Paralympics zijn een kleiner evenement dan de Olympische Spelen: in aantal deelnemers (ruim 4.000 vs. ruim 11.000), aantal sporten ( 23 vs. 39), deelnemende landen (176 vs. 205), duur (12 vs. 17 dagen) locaties ( 21 vs. 32) en door de organisatie aangebonden ‘feeds’ met wedstrijden (9 vs. 12).

Tegelijkertijd staat de ontwikkeling niet stil. De Paralympische Spelen worden steeds relevanter, internationaler en competitiever. Voorbeeld: als Kiki Bertens de halve finale van een Grand Slam haalt, staat iedereen op de banken, terwijl het in het paralympische tennis tot voor kort andersom was: daar was het pas nieuws als er géén Nederlander in de finale stond. Dat is anders aan het worden. De spanning neemt dus toe en daarmee wordt het voor de televisie ook steeds interessanter.

Anderzijds maakt het tijdsverschil van vijf uur met Rio dat de interessante onderdelen pas in de Nederlandse late avond en nacht plaatsvinden.

Paralympisch chef de mission André Cats is niet bang dat er na de Olympische Spelen niet genoeg aandacht zal zijn voor de paralympiërs. “Ik relateer het aan de ontwikkeling, ik kijk niet hoeveel honderden uren het was bij het olympisch team en hoeveel we het paralympische team zien. Ik kijk naar hoe het vier en acht jaar geleden was en hoe het zich ontwikkelt. Ik vind dat een positieve ontwikkeling. Ik hoor dat er elke ochtend om half negen op NPO Radio 1 aandacht is en ook bij de NOS op televisie. Ik denk dat ook de streams op de NOS-app helpen. Ik ben er heel tevreden over.” 

Deel dit artikel