Waarom heeft de NOS niet bericht over de ‘Mars voor het Leven’?

Het klopt dat we deze keer geen aandacht aan de Mars hebben besteed. Het is wel overwogen maar in het totale aanbod van het nieuws hebben we er uiteindelijk toch van afgezien.

In reacties van ons publiek wordt de vergelijking met de demonstraties van de gele hesjes gemaakt en er op gewezen dat die veel kleiner waren dan het aantal deelnemers aan de Mars voor het Leven. Dat is natuurlijk zo, maar het is goed te weten dat de omvang van een demonstratie voor ons niet onmiddellijk doorslaggevend is. We kijken op de eerste plaats naar nieuwswaarde, betekenis en relevantie van de desbetreffende gebeurtenis op het moment van uitzenden. De activiteiten van de gele hesjes zijn in Nederland niet omvangrijk, maar wel nieuw en ze roepen een brede maatschappelijke en politieke discussie op over inkomens, hoogte van belastingen etc. Uiteraard speelt de context van de gebeurtenissen in Frankrijk een rol.

Dat betekent dus ook dat als de gele hesjes weer gaan demonstreren en de opkomst zo beperkt blijft, het voor de hand ligt, dat we er (veel) minder aandacht aan zullen besteden.

Deel dit artikel