Waarom heeft de NOS niet bericht over de ‘Mars voor het Leven’?

Het klopt dat we deze keer geen aandacht aan de Mars hebben besteed. Dat is natuurlijk op de redactie besproken en afgewogen, zoals we altijd doen. In het totale aanbod van het nieuws hebben we er uiteindelijk van afgezien om de ‘Mars voor het Leven’ in het NOS nieuws op te nemen.

Zoals wel vaker leidt dat tot discussie in Nederland. Zo was er soms verbazing over de vraag: waarom wel aandacht voor demonstraties van de gele hesjes, terwijl die veel minder deelnemers had dan de Mars?

Dat is natuurlijk zo, maar de grootte van een demonstratie is voor ons niet doorslaggevend. Het gaat ons om de nieuwswaarde, betekenis en relevantie van de desbetreffende gebeurtenis op het moment van uitzenden.

En de activiteiten van de gele hesjes zijn in Nederland weliswaar niet omvangrijk, maar wel nieuw. Bovendien roepen ze een brede maatschappelijke en politieke discussie op over inkomens, hoogte van belastingen en de verschillen tussen arm en rijk. Daarnaast speelde de context van de gebeurtenissen in Frankrijk een rol.

Dit keer ‘wonnen’ de gele hesjes het daarom van de Mars. Daar kun je je dit keer misschien minder goed in vinden dan een andere keer. Als de gele hesjes opnieuw demonstreren en de opkomst weer zo beperkt is, zullen we er vast minder (of geen) aandacht aan besteden. En misschien weer meer aan de Mars. Voor ons dus keuzes die we dagelijks maken, telkens op basis van journalistieke overwegingen.

Deel dit artikel