Nieuws van de NOS via de Google Assistent

Nieuws van de NOS via de Google Assistent
OK Google, Vraag NOS om het nieuws”
Bij het uitspreken van deze woorden brengt de Google Assistent je binnenkort op de hoogte van het laatste NOS-nieuws. De Google Assistent, een virtuele assistent die werkt met spraakcommando’s, spreekt en verstaat sinds vanochtend ook Nederlands. In plaats van je telefoon te pakken om te kijken naar het nieuws, vraag je straks het laatste radiobulletin van de NOS op. Binnen een paar minuten ben jij dan bijgepraat over het nieuws van dat moment.

De NOS zet hiermee een stap in het aanbieden van nieuws via voice-apps: applicaties die reageren op spraakopdrachten. In Nederland is de Assistent te gebruiken via de smartphone. Op korte termijn is er ook een functie beschikbaar waarbij gebruikers de NOS als nieuwsbron kunnen instellen. Op het moment dat je de Assistent vraagt naar ‘het laatste nieuws’, is direct het nieuws van de NOS te horen.

“In het NOS lab experimenteren we met nieuwe technieken en vertelvormen om steeds meer mensen te bereiken”, zegt Lara Ankersmit, hoofd digitale media bij de NOS. “Voice apps en smart speakers bieden nieuwe mogelijkheden en uitdagingen om mensen, zonder tussenkomst van een schermpje, te bedienen met het nieuws van de NOS.”

De Google Assistent is de eerste assistent die voice-apps in het Nederlands aanbiedt. Via telefoon of tablet geef je spraakopdrachten aan de virtuele assistent. De gedachte is dat het eenvoudiger is om te spreken, dan om het in je telefoon in te typen. De Google Assistent wordt op een Android telefoon geactiveerd door de startknop ingedrukt te houden of door “Oké Google” te zeggen. Voor de iPhone is er een aparte app ontwikkeld.

Deel dit artikel