150 jaar Nederlandse Rode Kruis

150 jaar Nederlandse Rode Kruis

Op 8 mei viert het Nederlandse Rode Kruis zijn 150-jarig bestaan. De NOS besteedt aandacht aan het jubileum van de Nederlandse tak van de noodhulporganisatie met twee speciale programma’s. ’s Middags is de officiële viering in Ridderzaal, waarbij onder anderen koning Willem-Alexander, prinses Margriet (erevoorzitter van het Rode Kruis) en een groot aantal Rode Kruis-vrijwilligers aanwezig zijn, rechtstreeks te volgen op NPO 1. ’s Avonds is op NPO 2 de documentaire Wij zijn allen broeders te zien, een portret van 150 jaar noodhulp in binnen- en buitenland en hulp bij evenementen. 

Viering in de Ridderzaal
Tijdens de viering in de Ridderzaal op 8 mei, de geboortedag van Rode Kruis-oprichter Henry Dunant, spreekt Sigrid Kaag de Henry Dunant-lezing uit. Kaag is speciaal gezant voor de Verenigde Naties in Libanon en was tot september 2014 namens de VN verantwoordelijk voor de ontmanteling van Syrische chemische wapens. Na de lezing neemt de koning het eerste exemplaar in ontvangst van het jubileumboek ‘Hier om te Helpen’ van Ad van Liempt en Margot van Kooten. Voorafgaand aan de live uitzending spreekt presentator Mark Visser op het Binnenhof met Ad van Liempt.

NOS 150 Jaar Nederlandse Rode Kruis
Maandag 8 mei, 15.45-17.00 uur, NPO 1

Documentaire over Rode Kruis-medewerkers en -activiteiten
In de documentaire Wij zijn allen broeders wordt met betrokken Rode Kruis-vrijwilligers en medewerkers een portret geschetst van de verschillende activiteiten in binnen- en buitenland. 150 jaar stond de Nederlandse tak van de organisatie, met de hulp van honderden of soms wel duizenden vrijwilligers, klaar om anderen te helpen. Inmiddels richt het Rode Kruis zich ook op het voorkomen van rampen door het stimuleren en mogelijk maken van preventieve maatregelen.

Een van geïnterviewden is Eric Corton, die vorig jaar een Kruis van Verdienste kreeg voor zijn jarenlange inzet als ambassadeur van het Rode Kruis. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn grote betrokkenheid en voor zijn radio- en televisiereportages in onder andere Afrika voor de jaarlijkse 3FM Serious Request-actie.

Wij zijn allen broeders – 150 jaar Nederlandse Rode Kruis
Maandag 8 mei, 20.28-21.13 uur, NPO 2

Deel dit artikel