2015: Campagne GeenPeil

2015: Campagne GeenPeil

GeenPeil begon een opvallende campagne over de diepere verbinding van de EU met Oekraïne. Een substantieel nieuwsonderwerp op sommige momenten, dat veel reacties opriep.

Zoals altijd streefden we ernaar om verslag te doen zonder ons te laten gebruiken door de initiatiefnemers of juist door degenen, die het initiatief bagatelliseerden. Want de NOS doet verslag en plaatst in context, maar heeft geen mening over het nieuws. We hebben een aantal maal zeer ruim aandacht aan het initiatief besteed, zowel in de grotere bulletins op radio en tv als online en op teletekst. Toen uiteindelijk bekend werd dat de grens van 300.000 handtekeningen ruimschoots was gehaald, was dat geen verrassing. Het leidde tot een kort bericht om 20.00 uur.

Te kort, stelden we later vast. Het nieuws over het behalen van de benodigde handtekeningen kwam weliswaar onverwacht en vlak voor de uitzending, maar dat had een wat ruimhartiger aanpak niet in de weg hoeven staan, vooral omdat het een onderwerp was dat bij een groot deel van de bevolking leeft. 

[Hoofdredactie Nieuws

 

Er kwamen tientallen reacties binnen bij de afdeling publieksvoorlichting met de kritiek dat de NOS aan GeenPeil (nog) geen of te weinig aandacht besteedde. Enkele voorbeelden:

“Hoi! Mag ik vragen waarom jullie nu pas aandacht schenken aan Geenpeil?

Deze actie loopt al 6 (!) weken en sindsdien heb ik jullie op tv en radio nog geen enkele keer kunnen betrappen op enige aandacht of interesse. Nu blijkt dat er een grote belangstelling (of zullen we zeggen onvrede?) is van het publiek en jullie het niet meer in een geschikt PvdA/D66- jasje kunnen gieten gaan jullie er over berichten? Staatsmedia in optima forma! Een kritische blik is jullie totaal vreemd.

Graag een reactie waarom jullie niet meer objectief het nieuws verslaan maar exact dat vertellen wat jullie opgedragen wordt :).

P.S. het lijkt mij als ‘journalist’ erg moeilijk om zo in het gareel te moeten lopen…”

<> 

“Meer dan 40.000 handtekeningen zijn verzameld door www.geenpeil.nl in slechts 2 of 3 dagen. Misschien een aardig idee om er wat aandacht aan te besteden via een kort interview met de initiatiefnemers. Ik ben wel benieuwd welke zorgen zij hebben, maar heb er op tv nog niets over gehoord.”

<> 

“TOT OP DE DAG VAN VANDAAG, 22 SEPTEMBER 2015, BESTEEDT U GEEN WOORD AAN HET FEIT DAT ER VIA GEENSTIJL/GEENPIJL EEN AANVRAAG VOOR EEN REFERENDUM IN DE MAAK IS VOOR TOETREDING VAN DE OEKRAINE TOT DE EU. HET GAAT OM HET ASSOCIATIEVERDAG DAT EEN VOORBODE IS TOT TOETREDING TOT DE EU. GEEN WOORD! TERWIJL IEDERE SCHEET DIE WORDT GELATEN DOOR HET STAATSHOOFD, ZIJN GADE, IEDERE SCHEET DIE WORDT GELATEN DOOR DE STAAT ISRAEL, EN GA ZO MAAR DOOR, UITGEBREED WORDT UITGEMETEN DOOR U. U WORDT DOOR MIJ BETAALD, EN VANDAAR DAT IK MIJ VERSTOUT U TE BENADEREN. IK WORD MISSELIJK VAN UW BERICHTGEVING. STAATSTELEVISIE. EN HOE ZIT HET MET DE BERICHTGEVING INZAKE DE TTIP ????
EN IK BEN ER VAN OVERTUIGD DAT IK OOK NU GEEN ANTWOORD ZAL ONTVANGEN.
WALGELIJK ! Zo, ff met hoofdletters, ff schreeuwen.”

Deel dit artikel