De vluchtelingencrisis was het dominante onderwerp in 2015. Van de drama’s op de Middellandse Zee tot de eindeloze mensenstroom via Turkije naar West-Europa en alle discussies en maatschappelijke spanningen hier in Nederland. We hebben er honderden berichten en onderwerpen over gemaakt.
We liepen met betrekking tot dit thema voorop in Nederland. Al ruim voor de zomer maakte de NOS eigen reportages rond de Middellandse Zee. En spreken we van vluchteling, asielzoeker, gelukszoeker of migrant? Daar waar ze allemaal bestaan, door elkaar lopen en een migrant soms een vluchteling is die asiel zoekt in een volgend land, maar ook een gelukszoeker kan zijn met een crimineel verleden. Een simpel antwoord op deze vraag is er dus niet. We zijn wel steeds vaker het begrip migrant als containerbegrip gaan gebruiken.
Onze verslaggevers en correspondenten waren ter plekke op Lampedusa, in Libië en in Syrië. We stonden aan de nieuwe hekken op de Balkan, op de stranden van Griekse eilanden, aan de grens van Turkije en Syrië, in Calais, in Zweden en in Berlijn en Parijs bij demonstraties. We volgden de – heftige – discussies in Duitsland, Oostenrijk, Servië en Hongarije van nabij en gaven een beeld van de angsten en behoeften van individuele vluchtelingen en zeker ook van de mensen die zich door hen bedreigd voelden. We probeerden betekenis te geven aan de maatschappelijke gevolgen op langere termijn en schetsten een beeld van de politieke discussies, belangen, strategieën en frames.
De verslaggeving van de vluchtelingencrisis was permanent en intensief. Op het juiste moment op de juiste plek staan in Europa en in het Midden-Oosten om zoveel mogelijk zelf verslag te doen (een van onze belangrijkste journalistieke uitgangspunten) vergde veel.
Dat geldt zeker ook voor het in beeld brengen van alle nieuwsfeiten, discussies, belangen en emoties in Nederland. Het vangen van de scherpe tegenstellingen tussen hen die vluchtelingen in alles willen helpen en hen die zeggen dat de grenzen dicht kunnen en moeten was daarbij nog relatief eenvoudig. Veel lastiger is het maken van gefundeerde nieuwsonderwerpen over het sentiment van de zwijgende brede middengroepen.
[Hoofdredactie NOS Nieuws]