2015: Dilemma’s door opkomst IS

2015: Dilemma’s door opkomst IS

De opkomst van IS leidde in 2015 tot nieuwe dilemma’s in onze verslaggeving van de oorlog in Syrië. Aanvankelijk was het onder strikte veiligheidsmaatregelen mogelijk vanuit Turkije illegaal het noorden van Syrië te bezoeken (in combinatie met regelmatige officieel geaccrediteerde bezoeken aan Damascus en omgeving), maar de komst van IS maakte dat onmogelijk. Journalisten werden meer dan ooit zelf doelwit.
Daarnaast leidde de propagandastrategie van IS tot veel discussie op de nieuwsredactie van de NOS en daarbuiten. De schokkende filmpjes van IS waarin de eigen terreur werd verheerlijkt, waren een nieuwe vorm van oorlog voeren. Het was propaganda en daar doen wij uiteraard niet aan, maar het gaf IS ook een gezicht en liet iets zien van de gruwelijkheid waarmee de strijd in Syrië en Irak wordt uitgevochten. Dat maakte de filmpjes tot nieuws.

Wij kozen ervoor om van de eerste filmpjes wel iets uit te zenden en online te plaatsen (met het achterwege van de meest gruwelijke beelden) om daarna onze onderwerpen over IS korter te maken en er vervolgens geleidelijk aan mee te stoppen.

Niet omdat we van gedachten waren veranderd, maar door de herhaling hadden de filmpjes en de strategie van IS hun nieuwswaarde verloren. 

[Hoofdredactie NOS Nieuws]

Deel dit artikel