2015: Israël en ons publiek

2015: Israël en ons publiek

De situatie in Israël roept altijd veel emoties op, zeker bij een deel van ons publiek. In het najaar van 2015 was in Israël sprake van toenemende spanningen en geweld en dat leidde tot meer berichten en reacties. Veel reacties zijn emotioneel en sommige gaan over alle grenzen heen. In veel reacties klinkt zorg door en verbinding met de situatie ter plekke. In onze richting klinkt vaak het verwijt dat we niet evenwichtig berichten.

Journalistiek gezien is Israël minder interessant geworden. Andere spanningen in de regio zijn dominant en in feite is al langdurig sprake van een status quo met weinig uitzicht op wezenlijke veranderingen en oplossingen. We blijven de situatie in Israël nauwkeurig volgen en er regelmatig over berichten, maar niet elk incident of elke politieke beweging leidt automatisch tot een bericht of een onderwerp.

 

[Hoofdredactie NOS Nieuws] 

Enkele voorbeelden van publieksreacties die tekenend zijn voor de verdeeldheid:

“Ik wil een klacht indienen over de gekleurde berichtgeving van het conflict in Israël. Steeds wordt in uw media vermeld hoeveel slachtoffers er aan de Palestijnse kant zijn, er is echter geen of nauwelijks nieuws over de vele en herhaalde aanvallen richting de Joden waarbij ook veel slachtoffers vallen!!”

<>

“Waarom zulke eenzijdige berichtgeving over Israël. Ik kijk nu 6 uur journaal en zie alleen een item over de aanvallen van ISrael op Gaza. Wat niet vermeld wordt is dat Hamas vanaf afgelopen maandag per dag 100 raketten, met daarbij de nodige schade en gewonden, zelfs doden, op Israël heeft afgevuurd. Maar dit wordt NIET genoemd!!

Als jullie als betrouwbaar bestempeld willen worden, graag dan volledige informatie.

Niet alleen Israël voert aanvallen uit, ook Hamas kan er wat van!”


<>

“Ik vind het belachelijk dat alles vanuit 1 kant word beschreven. Ik hoop dat jullie reporters en journalisten beter werk kunnen leveren door het verhaal van beide kanten zo eerlijk mogelijk te vertellen. Het gevoel dat er nu partij voor Israel word gekozen is machteloos. Waarom moeten jonge kinderen hier de dupe van worden om een gevecht tussen de regering. Dat dit nog kan in deze tijd belachelijk. Help Palestina zowel als Israel door de waarheid te vertellen en hou op met de Israëlische regering te steunen.

Gelukkig wonen wij in een vrij land en kunnen we ons mening erover uiten om hopelijk meer te betekenen voor onze medemensen die machteloos staan.”

Deel dit artikel