3 on stage: Noorderslag 2015

3 on stage: Noorderslag 2015

Het is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste muziekfestivals van Nederland: Eurosonic Noorderslag in Groningen. Dit jaar van 14 tot en met 17 januari. Op de belangrijke slotdag verzorgen NOS en NTR een verslag.

Deze is is vanaf 22.30 uur te zien op NPO3 en ook live te volgen via de stream op NOS.nl en via de NOS-app, die je hier kunt downloaden. 

In de Kleine Zaal, de Heineken Foyer en de Grote Zaal registreren we optredens van bands als Typhoon, Dotan, Jett Rebel en Guus Meeuwis met de New Cool Collective Big Band. Voor Meeuwis is dit het laatste van de reeks optredens met de big band, ter gelegenheid van zijn 20-jarig jubileum.

Noorderslag geldt als showcase voor de Nederlandse pop. Behalve muziekliefhebbers worden de zalen ook bevolkt door vertegenwoordigers van platenmaatschappijen, talentscouts en programmeurs van muziekfestivals. De kaartjes voor dit jaar waren dan ook weer in een mum van tijd uitverkocht.

Hoogtepunt van het festival is rond 22.45 uur de uitreiking van de Popprijs, ingesteld door Buma Cultuur en sinds 1986 bestemd voor de artiest die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Aansluitend op de bekendmaking live een miniconcert van de winnaar(s). Eerdere winnaars waren onder anderen The Opposites, Racoon, Caro Emerald en Kiteman.

Presentator Herman van der Zandt praat tijdens de uitzending met bekende en minder bekende bands.Hij neemt dit jaar de honneurs waar voor Annechien Steenhuizen. Michiel Veenstra doet verslag vanuit de zaal.

Aansluitend zendt de NTR van 02.00 tot 03.00 uur een verslag van de uitreiking van de EBBA Awards uit. Deze prijzen worden op EurosonicNoorderslag uitgereikt aan veelbelovende Europese artiesten, die het afgelopen jaar succesvol buiten de eigen landsgrenzen hebben gedebuteerd. Namens Nederland nemen The Common Linnets dit jaar een EBBA in ontvangst. Presentatie: Jools Holland.

Daags na EurosonicNoorderslag, op zondag 18 januari, blikt themakanaal NPO Cultura uitgebreid terug op het festival. Eerst met een herhaling van het verslag van de slotavond om 20.30 uur, gevolgd door een compilatie van hoogtepunten om 22.00 uur onder de titel The Best of EurosonicNoorderslag 2015.

3 on stage: Noorderslag 2015
17 januari, 22.30-03.00 uur, NPO 3 en via een livestream op NOS.nl en via de NOS-app

Deel dit artikel