‘3FM Nieuws was schot in de roos’

‘3FM Nieuws was schot in de roos’

We schrijven het jaar 2000. Een tijd waarin de wereld in razend tempo aan het veranderen was. Ook op de muziekzender 3FM ging het roer om. Zendermanager Paul van der Lugt vond dat het tijd was voor een eigen nieuwsvoorziening. De radiobulletins die op 3FM werden uitgezonden pasten niet meer bij het karakter van de zender, was het idee. En dus werd gezocht naar een meer eigentijdse manier om het nieuws bij de doelgroep te brengen: jongeren van pakweg 15 tot 35 jaar.

“We wilden nieuws maken zoals dat bij de BBC gebeurde”, zegt Peter de Vries, vanaf het begin betrokken bij het project. “Het BBC-programma Newsbeat bracht een kwartier lang nieuws en entertainment op een heel andere manier dan wij gewend waren. Met eigen jingles en beats. Daar zijn we dus gaan kijken en uiteindelijk kwam er op 3FM een eigen nieuwsvoorziening, met aanvankelijk twee uitzendingen van vijf minuten per dag, om 13.00 uur en 18.00 uur. Op 13 november 2000 was de eerste uitzending.” 

“Het begon allemaal met een pilot”, herinnert Jeroen Stomphorst zich, ook een van de eersten der Mohikanen. “Mensen als Arjan Penders en Ron Linker waren bij die pilot betrokken. Daarna werd het serieus aangepakt en moest er een nieuwe redactie worden opgetuigd. Daar kwam ik terecht, samen met Peter, Matijn Nijhuis, Mattijs van de Wiel en Arjan Penders. En na uitvoerige discussies over de aanpak van de onderwerpen en hoe het moest gaan klinken, zijn we uiteindelijk de zender opgegaan.”

Het eerste bulletin werd gelezen door Peter. ”De dj’s op 3FM moesten wel wennen aan de nieuwe situatie”, zegt Peter. “Henk Westbroek bijvoorbeeld vond het allemaal maar niks, maar Ruud de Wild was enthousiast en wilde al snel ook nieuws op de halve uren in zijn uitzendingen.”

“We waren in die tijd echt aan het pionieren”, zegt Jeroen. “Met elke dag twee verslaggevers op pad en veel geluidsfragmenten in de uitzending. We probeerden ook veel uit te leggen. Als er bijvoorbeeld een bomaanslag in Jeruzalem was geweest, gaven we ook achtergrondinformatie over het conflict dat daar speelde. Uiteindelijk hebben we echt wel wat neergezet, want tegenwoordig is er geen enkele popzender meer die sec het algemene nieuws brengt.”

“Voor de ontwikkeling van het nieuws op 3FM waren er eigenlijk twee belangrijke momenten”, zegt Peter. “Het eerste was op 11 september 2001, de aanslagen op het WTC. Toen werden we continu de zender opgetrokken en konden we onze waarde bewijzen. Intussen was Liselot Thomassen al bij Rob Stenders nieuws aan het lezen in de ochtend. Na die show kwamen dan weer de ‘gewone’ bulletins op de zender, tot wij om 13.00 uur aan de beurt waren. Dat werd zo’n ratjetoe dat al snel besloten werd om op alle hele uren eigen nieuws te gaan brengen. Uitbreiding dus.

Het tweede belangrijke moment was 6 mei 2002, toen Pim Fortuyn bij ons voor de deur werd doodgeschoten. Toen bleken we opeens onmisbaar voor de zender. En dat is eigenlijk zo gebleven.” En doorgegaan, want 3FM Nieuws werd NOS Headlines. Daar gingen ze vervolgens ook televisie maken en inmiddels is wat ooit begon in de kelder van het Muziekpaviljoen uitgegroeid, tot NOS op 3, inmiddels ruim aanwezig op internet. Allemaal in vijftien jaar. Natuurlijk geeft  NOS op 3 zelf ook een terugblik op 15 jaar nieuws. 

op de foto, vlnr:
Matijn Nijhuis, Arjan Penders, Mattijs van de Wiel, Peter de Vries, Jeroen Stomphorst

Deel dit artikel