Door de coronamaatregelen krijgen ook de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag een ander karakter. Grootschalige bijeenkomsten zijn verboden, waardoor onder andere de veertien Bevrijdingsfestivals zijn afgelast. De nationale herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk en de kranslegging daarna op de Dam gaan wel door, zij het zonder publiek.
De NOS doet op 4 en 5 mei rechtstreeks verslag van de belangrijkste gebeurtenissen en zendt daarnaast een aantal vanwege de coronamaatregelen aangepaste programma’s uit, waarin herdenken en vieren het centrale thema zijn.
Doordat een aantal evenementen op een andere manier moet worden ingevuld, zijn nog niet alle details bekend. Zodra die er zijn, worden ze toegevoegd aan dit artikel. Dit geldt ook voor de uitzendtijden, die nog niet allemaal definitief zijn.
Maandag 4 mei
NATIONALE HERDENKING 2020
Op NPO 1 begint om 19.00 uur de herdenkingsbijeenkomst in een lege Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar volgens de planning Arnon Grunberg de 4 mei-voordracht zou houden.
Rond 19.50 uur schakelen ook NPO 2 en NPO 3 bij en volgt op alle drie de publieke zenders de Nationale Herdenking vanaf de Dam in Amsterdam. Koning Willem-Alexander houdt er een toespraak en samen met koningin Máxima zal hij een krans leggen bij het Monument op de Dam. De presentatie is in handen van Jeroen Overbeek.
Na de kranslegging, op NPO 2, geeft Annechien Steenhuizen vanaf een plek in Rotterdam een korte impressie van het verloop van de dodenherdenking daar.
19.00-20.15 uur, NPO 1
Met gebarentolk via themakanaal NPO Nieuws
19.50-20.35 uur, NPO 2
19.50-20.15 uur, NPO 3
NA DE DAM
Al jaren worden, na de nationale dodenherdenking, door het hele land optredens en voorstellingen georganiseerd waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Zangers, acteurs, cabaretiers en andere artiesten willen zo de betekenis van herdenken en vrijheid levend houden. Omdat de mensen dit jaar onmogelijk naar de theaters kunnen komen, komen de artiesten naar de mensen.
De uitzending komt na de herdenking op de lege Dam, aansluitend op het NOS Journaal en NOS Bevrijdingsjournaal, vanuit een lege Amsterdamse Stadsschouwburg. Winfried Baijens presenteert het programma met dichters, acteurs en zangers. Onder anderen Douwe Bob, Claudia de Breij, Michelle David, Herman van Veen, Wende, Typhoon, Nasrdin Dchar en acteurs van het ITA-ensemble: onder anderen Hans Kesting, Marieke Heebink, Halina Reijn, Achraf Koutet, Gijs Scholten van Aschat en Joy Delima, maken met muziek en verhalen duidelijk waarom we herdenken. Wegens de Corona-maatregelen doen sommigen dat vanuit hun eigen huiskamer
21.00-22.10 uur, NPO 1
75 JAAR BEVRIJDING: DE OORLOG IN 100 FOTO’S
Deze uitzending is gewijd aan de bekendmaking van de honderd meest tot de verbeelding sprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog. De bekendmaking krijgt een extra dimensie doordat ook de verhalen achter de foto’s worden verteld. Dat gebeurt met video’s en via gesprekken van Herman van der Zandt met historici Erik Somers en Laurien Vastenhout van het NIOD.
In het kader van 75 jaar bevrijding is afgelopen november een oproep gedaan om foto’s in te sturen die een treffend beeld geven van de oorlogsjaren 1940-45, niet alleen in Nederland, maar ook in Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen. Dat konden professionele foto’s zijn, maar ook foto’s uit privébezit. Op 15 januari zijn tijdens provinciale bijeenkomsten telkens vijftig foto’s gepresenteerd. Het aanwezige publiek maakte daaruit een selectie voor inzending naar de landelijke ronde. Een burgerjury, onder leiding van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, heeft daar de honderd beste foto’s uitgekozen.
20.35-21.25 uur, NPO 2
75 JAAR BEVRIJDING: VUUR VAN DE VRIJHEID
Rechtstreekse uitzending vanaf het 5 Mei Plein voor hotel De Wereld in Wageningen. Saïda Maggé doet er verslag van de ontsteken van het Bevrijdingsvuur. De ceremonie staat symbool voor de overgang van het herdenken van oorlogsslachtoffers naar het vieren van de vrijheid.
23.50-24.05 uur, NPO 1
Dinsdag 5 mei
75 JAAR BEVRIJDING: BEVRIJDINGSDAG
Ter vervanging van het Concert aan de Amstel maakt de NOS een uitzending vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam. Artiesten als Roel van Velzen en Simone Kleinsma maken daar hun opwachting. Aanvankelijk zouden ze op het podium op de Amstel staan met het Metropole Orkest, maar op een bijzondere manier (want: met inachtneming van de coronamaatregelen) zullen ze toch hun optreden kunnen uitvoeren. Een muzikale terugblik op de 75 jaar na de bevrijding. Daarnaast geeft presentator Simone Weimans een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden.
20.35-22.10 uur, NPO 1