4 en 5 mei bij de NOS

4 en 5 mei bij de NOS

Hieronder staat een overzicht van alle programma’s die de NOS uitzendt rond de Nationale Herdenking en de Nationale Viering Bevrijding:

NOS NATIONALE HERDENKING 2019
De jaarlijkse uitzendingen over herdenken en vieren beginnen bij de NOS op 4 mei om 18.45 uur op NPO 1 met de nationale herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Theatermaker en schrijver Diederik van Vleuten houdt daar een voordracht over oorlog en onvrijheid. Om 19.50 uur schakelen de drie publieke zenders over naar de Dam, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans leggen bij het Nationaal Monument, voorafgaand aan de twee minuten stilte voor alle oorlogsslachtoffers. Burgemeester Halsema van Amsterdam houdt een toespraak.
Jeroen Overbeek voorziet de beelden van commentaar.
Ook is de NOS als elk jaar bij een herdenking elders in Nederland. Dit jaar in Sliedrecht. 75 jaar geleden, in mei 1944 werd in Sliedrecht en andere gemeenten rond de Merwede een groot aantal jongemannen opgepakt tijdens de zogeheten Merwederazzia. Velen van hen werden naar Duitsland afgevoerd om er gedwongen te werken in de oorlogsindustrie. Het is onderwerp van één van de speciaal voor 4 mei gemaakte NOS-documentaires later op de avond.
Presentator Annechien Steenhuizen praat in Sliedrecht met een gast over de razzia en over de gedwongen tewerkstelling, de ‘Arbeitseinsatz’. Zo’n 300.000 Nederlandse mannen moesten in Duitsland dwangarbeid verrichten.
18.45-20.29 uur, NPO 1
19.50-20.30 uur, NPO 2
19.50-20.32 uur, NPO 3

Doven en slechthorenden kunnen de uitzending dit jaar extra goed volgen. Naast de gebruikelijke ondertiteling via TT888 op NPO 1 worden de beelden op tv-kanaal NPO 1 extra van een gebarentolk voorzien. NPO 1 extra is bij KPN te vinden op kanaal 76, bij Ziggo op kanaal 128, bij T-Mobile op kanaal 273 en online via NPO Start.

RADIO
Rechtstreekse uitzending met verslagen vanuit de Nieuwe Kerk en vanaf de Dam in Amsterdam. Ook zijn er reportages en een verslag vanaf de speciale Dodenherdenking voor kinderen, in het Bos der Onverzettelijken in Almere. De bomen die daar zijn geplant, vormen een herinnering aan alle gefusilleerde Nederlandse verzetsstrijders. Presentator Simone Weimans heeft twee gasten in de studio: Ilse Raaijmakers, auteur van het boek ‘De stilte en de storm. Over 4 en 5 mei sinds 1945’. En Carla Josephus Jitta, overlevende van de oorlog.
De Nationale Dodenherdenking
18.30-20.30 uur, NPO Radio 1

 

DOCUMENTAIRE OVER DE MERWEDEGIJZELAARS
Voor informatie, klik hier.
De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders
20.30-21.00 uur, NPO 2

DOCUMENTAIRE OVER KAMPCOMMANDANT VAN WESTERBORK
Voor informatie, klik hier.
Albert Gemmeker, commandant van kamp Westerbork
21.00-21.50 uur, NPO 2

VAN HERDENKEN NAAR VIEREN
Verslag van het ontsteken van het Bevrijdingsvuur op het 5 Mei Plein voor hotel De Wereld in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is het symbool voor nationale eenheid en vrede. Verschillende loopgroepen nemen het vuur mee om het door heel Nederland te verspreiden. Deze Nationale Bevrijdingsvuurestafette markeert de overgang van het herdenken van oorlogsslachtoffers naar het vieren van de vrijheid. Simone Weimans is erbij in Wageningen.
In de uitzending is ook aandacht voor het Theater na de Dam in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Daar zijn optredens van onder anderen Douwe Bob, Yentl en de Boer en Pierre Bokma. De presentatie vanuit de hoofdstad komt voor rekening van Eric Corton.
NOS Vuur van de Vrijheid
23.40-00.25 uur, NPO 1

NATIONALE VIERING BEVRIJDING
In deze uitzending gaat de aandacht vooral uit naar de 5 mei-lezing in Almere, waar de nationale start is van Bevrijdingsdag. De lezing wordt voorgedragen door wetenschapper en schrijver Rosanne Hertzberger, van wie de opa de kampen Theresiënstadt, Sachsenhausen, Auschwitz en Dachau overleefde. De kinderlezing komt voor rekening van Hakim Radwan. Hakim heeft een Egyptische vader en een Nederlandse moeder. Zijn opa van moederskant vocht op de Grebbeberg. Verder zijn korte reportages te zien waarin door overlevenden of nazaten wordt teruggeblikt op opmerkelijke oorlogsverhalen uit de Noordoostpolder. Zo komt de dochter aan het woord van de RAF-navigator die neerstortte in de polder en die werd gered door een paar kleine jongetjes. Ook is er aandacht voor de man die zijn leven te danken heeft aan een hoge ambtenaar die hem in de Noordoostpolder liet werken, waardoor hij niet naar Duitsland hoefde voor de Arbeitseinsatz. Presentatie: Winfried Baijens
NOS Nationale Viering Bevrijding 2019
18.08-18.54 uur, NPO 1

BEVRIJDINGSDAG EN HET 5 MEI-CONCERT
Traditiegetrouw is de Amstel voor theater Carré het decor van het 5 mei-concert, de officiële afsluiting van Bevrijdingsdag. Even traditiegetrouw zijn de koning, de koningin en de minister-president daarbij. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht tekent voor muziek; de solisten zijn Jamai, Ruth Jacott, harpiste Lavinia Meijer en Michelle David & The Gospel Sessions. Voorafgaand aan het concert spreekt presentator Simone Weimans met de artiesten en is er een verslag van de officiële start van Bevrijdingsdag in Almere en een schakeling naar het Bevrijdingsfestival in Zwolle.
NOS Bevrijdingsdag 2019
20.23-22.09 uur, NPO 1

IMPRESSIE BEVRIJDINGSFESTIVALS
De hoogtepunten van de vele bevrijdingsfestivals komen op de late avond voorbij. De nadruk daarbij ligt op de belevenissen van de ambassadeurs van de vrijheid: hiphopartiest Kraantje Pappie, zangeres Maan en DJ Sam Feldt. Zij hoppen langs de festivals met behulp van helikopters van Defensie. De uitzending komt rechtstreeks vanaf een van de grootste bevrijdingsfestivals, in Zwolle. Amber Brantsen presenteert.
NOS Artiesten voor de Vrijheid 2019
23.15-23.40 uur, NPO 3

Deel dit artikel