4 mei: herdenken bij de NOS

4 mei: herdenken bij de NOS

Maandag 4 mei staat bij de NOS traditiegetrouw in het teken van dodenherdenking. Vanaf 18.45 uur doet Annechien Steenhuizen verslag uit het Gelderse Putten, het dorp dat in 1944 getroffen werd door een grote razzia. Verder is live de nationale herdenking in de Nieuwe Kerk in Amsterdam te zien. Om 19.50 uur volgt op alle drie de publieke zenders de Nationale Herdenking vanaf de Dam in Amsterdam, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.  

Dodenherdenking in het land
18.45-20.25 uur, NPO 2
Presentatie: Annechien Steenhuizen

 

NOS Nationale Herdenking 2015 
In deze uitzending onder meer een rechtstreeks verslag van de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument op de Dam. Tijdens de Nationale Herdenking worden de Nederlandse burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. De ceremonie op de Dam wordt zoals gebruikelijk voorafgegaan door de herdenkingsdienst in De Nieuwe Kerk. De speciaal voor deze gelegenheid geschreven voordracht komt dit jaar van schrijver Ian Buruma. Hoe de wereld zich oprichtte uit de puinhopen van de oorlog en hoe de oorlog heeft doorgewerkt in het leven van de tweede generatie zijn onderwerpen die hij in zijn voordracht behandelt. 

Nationale Herdenking 2015 
19.50-20.25 uur, NPO 1/2/3
Presentatie/commentaar: Jeroen Overbeek


De razzia van Putten: de weg naar verzoening
Een documentaire over de gevolgen van de razzia die de Duitsers op 2 oktober 1944 hielden in het Veluwse Putten. Het was een vergelding voor een aanslag door het verzet, enkele dagen eerder. 659 mannen werden opgepakt en weggevoerd. Slechts een handjevol overleefde. Na de razzia bleef Putten in rouw achter. Weduwen moesten zien te overleven zonder hun mannen, vaak met kleine kinderen en een boerderij die gerund moest worden. Kort na de oorlog al zocht pastoor Meijer uit Ladelund, een van de plaatsen waar veel Puttenaren omkwamen, contact met de mensen in Putten. Hij had honderd mannen uit Putten begraven op het kerkhof achter zijn kerk. Al in de jaren ’50 brachten Puttenaren een bezoek aan het dorp in Noord-Duitsland, aan de pastoor en de bewoners van het dorp. Het contact bleef, ook met zijn opvolger, die het stokje zestig jaar geleden overnam. Dit jaar organiseert een groep Puttenaren een estafetteloop naar Ladelund. Kleinkinderen en kinderen van betrokkenen lopen of fietsen naar Ladelund, begeleid door veel andere betrokken die bijvoorbeeld als chauffeur meegaan. De Ladelundloop staat in het teken van verzoening en van dankbaarheid aan de pastoors en de bewoners van Ladelund. In de korte documentaire volgen we de lopers van Putten naar Ladelund en spreken we met de achterblijvers die in 1944 getuige waren van de razzia.

De Razzia van Putten: de weg naar verzoening (documentaire)
20.25-25.55 uur, NPO 2

Vuur voor de Vrijheid
Vanuit de Stadsschouwburg in Amsterdam presenteert Rik van de Westelaken een programma in het kader van Theater Na de Dam, waarin de overgang van 4 naar 5 mei op een theatrale manier wordt vormgegeven. Met medewerking van onder anderen Wende Snijders, Huub van der Lubbe en Maarten Heijmans. In het programma wordt geschakeld met Wageningen, waar Jeroen Overbeek verslag doet van het ontsteken van het Bevrijdingsvuur, om middernacht. Meer dan 5000 lopers uit ruim 70 plaatsen steken er hun fakkels aan en brengen dat in estafettevorm naar hun eigen gemeente.

Vuur van de Vrijheid (Wageningen/Amsterdam)
23.40-00.20 uur, NPO 1
Presentatie: Jeroen Overbeek (Wageningen) en Rik van de Westelaken (Amsterdam)

Deel dit artikel